Како да заштедите на купување храна а сепак да јадете се што ќе посакате!

4 септември, 2020
храна

Следете ги следниве девет тајни на искусни и штедливи домаќинки:

  1. Изберете сезонски

 Со развојот на земјоделството и увозот, границите кога станува збор за сезоната целосно исчезнаа, сè е достапно во текот на целата година во супермаркетите. Сепак, концептот на сезоната постои со причина – овошјето и зеленчукот се тогаш највкусни и најздрави, но и најевтини, а потоа купувајте ги.

2. Продажба

Може да купите многу производи на залиха, како што се житарки, ореви, шеќер, брашно и други производи што можат да траат долго. Купете ги на големо кога се во најдобри зделки и складирајте правилно.

3. Правилно складирање

 Ништо не заштедувате ако купите многу овошје, кое скапува и го фрлате на крајот. Чувајте ги вашите залихи правилно и редовно прегледувајте ги – едно скапано овошје може да ги уништи сите други.

4. Списокот е задолжителен

 Ако одите во продавница со список, има малку шанси да претерате во количина и потрошувачка.

5. Купете свежо

Колку е посвеж производот што го купувате, толку подолго ќе трае. Затоа е најдобро да земате овошје, зеленчук и млечни производи од доверливи локални продавачи наместо на пазарите.

6. Не купувајте исечена храна

Дури и ако ви треба само половина зелка за рецепт, никогаш не купувајте сецкана храна, особено кога станува збор за зеленчук и овошје. Патогените микроорганизми веднаш се држат до пресекот и постои голема можност производот да се расипе многу, многу брзо.

7. Залихи на јајца

Кога имате јајца, секогаш имате што да подготвите. Тие не се многу скапи (барем во споредба со друга храна), и тие се многу здрави и вкусни.

8. Свежо, конзервирано, замрзнато?

Да речеме дека сакате да купите пченка. Која варијанта е најевтина и најдобра – свежа, конзервирана или замрзната? Поставете го истото прашање за друга храна.

9. Пијалоци

Љубителите на сокови би биле изненадени ако пресметаат колку трошат на слатки пијалоци. Покрај тоа, тие не се најдобриот избор за здравјето, па затоа би било најдобро да ги замените со чаеви, кои исто така се многу поисплатливи. Ако навистина не можете без сокови, зошто заборавивте на разредените сирупи? Еден литар не чини многу, а од него добивате до 8 литри сок.