Како мажите доживуваат гушкање и бакнување, и како жените?

14 мај, 2020
Naslovna

Еве ги резултатите од интересно истражување во кое учествуваа парови!

Физичкиот допир и покажувањето нежност често се спомнуваат како компоненти на среќни врски, а една студија спроведена во Велика Британија покажа суптилна разлика во искуството на нежност кај партнерот.

Студијата спроведена на универзитетот Бингамтон го анализира ефектот на интимен допир што не е поврзан со водење љубов, како што се гушкање, држење рака, гушкање додека заедно гледате телевизија…

Идејата беше да се анализира како два различни типа на личности реагираат на допир – вознемирени типови на личност често бараат поголема интимност, додека оние кои избегнуваат интимност претпочитаат далечина. Овие два типа на личности се дефинирани во согласност со начинот на кој тие формираат врските со други луѓе.

Учествуваа 184 двојки, чии податоци за допир, рутинско изразување на нежност и други навики беа внимателно анализирани.

Сепак, студијата покажа неочекувани нијанси во тоа како секој од нас доживува допир и нежност.

За мажите, допирот беше „позитивна“ точка, во смисла дека тие го сфаќаа како бонус или награда во веќе среќна врска. Немаа негативни емоции ако допирот отсуствуваше.

Меѓутоа, за жените, допирот може да се толкува како „негативна“ точка, односно неговото отсуство би предизвикало незадоволство.

“Има нешто многу специфично во начинот на кој ние доживуваме интимност изразена со допир. Секој од нас го доживува поинаку, а потребни се повеќе студии за да се истражи подлабоко како допирот предизвикува задоволство или незадоволство во една врска”, рече авторот на студијата Саманта Вагнер.