Се прашувате како најдобро да се измијат овошјето и зеленчукот од пестициди?! Едноставно и евтино! Со помош на средство што сите го имаме во домот

16 септември, 2020
a130e81ab91590a8a5d0859c473b90ee34c89b02

Експертите веќе долго време советуваат овошјето и зеленчукот да се мијат добро пред консумирање или подготовка, како и да се излупат, ако е можно. Една состојка што сите ја имаме во нашиот дом помага да се измијат пестицидите што се користат во производството на овошје и зеленчук.

Една состојка што сите ја имаме во нашиот дом помага да се измијат пестицидите што се користат во производството на овошје и зеленчук.

Состојката што сите домаќинки ја имаат во своето домаќинство е сода бикарбона, а има многу намени. Американски научници утврдиле дека нејзината употреба при отстранување пестициди од овошје е поефикасна од обичната вода.

Prijatno! 🤤

Gepostet von Magazin Novosti am Samstag, 12. September 2020

Научниците веќе подолго време предупредуваат дека овошјето апсорбира пестициди и дека може да се измие од површината со сода бикарбона, но досега никој не измерил колку длабоко пенестиците навлегле во овошјето и до кој степен содата би можела да ги отстрани.

„Ние први проучивме колку длабоко продираат пестицидите во овошјето и во која мера можат да се измијат“, рече Лили Хе, научник од Универзитетот во Масачусетс и една од водечките автори на студијата, додавајќи дека таа и колегите користеле органски јаболка. и две хемикалии кои најчесто се користат во третманите на овошје во Америка.

Една од хемикалиите беше онаа наречена тиабендазол, која се користи за уништување на габи, а другата беше наречена фосмет, која ги уништува штетните инсекти.

Тие го напоија овошјето со најголема дозволена количина пестициди во согласност со правилата. Потоа се обидоа да ги измијат со обична вода и сода бикарбона.

По петнаесетминутно плакнење со сода бикарбона, скоро сите хемикалии беа отстранети од површината на овошјето.

Close-up of baking soda in a glass jar. Bicarbonate of soda.

– Кората од јаболко е полна со хранливи материи, но содржи и многу пестициди. Кога јадете јаболко, можете да одлучите дали да го излупите или не. Но, не можете да го примените истото за овошјето како грозје или зеленчук како спанаќ – рече Хе.

Еден од методите е потопување на овошјето во вода, морска сол и сок од лимон 10 минути.

„Мислам дека е многу важно да се намали ризикот од изложеност на храна на пестициди“, рече таа.