Како правилно да ги миете зеленчукот и овошјето

27 мај, 2020
219661_pranje-profi_ls

Сезоната за овошје и зеленчук веќе започна. На пазарите и во маркетите веќе тезгите и рафтовите се шарени од боите на овие производи. Едниствен проблем се пестицидите кои го голема мерка се користат на зеленчукот и овошјето, а освен што се штетни, може да предизвикаат и алергии особено кај децата. Порради тоа треба да знаеме како правилно да ги третираме односно темелно да го миеме со цел да се отстрани поголемио број пестициди и на тој начин да конзумираме вкусна и безбедна храна

Прва и основна работа како пто рековме е темелно да се мие

Зрнестите овошја како јагоди, капини, боровници, рибизли прво треба да се исчистат односно да се отстранат они плодови кои се веќе оштетени и потоа нежно трлајќи ги под млаз вода да се измијат внимателно. Пред да ги миете може да ги оставите да отстојат некои 15-20 минути во вода.

Лиснатите продукти како на пример зелена салата, кељ, зелка, блитва, маруласе миа со тоа што се почнува од надворешните листови кои мора темелно и подолго време да се мијат на млаз вода, а потоа да се измие и внатрешноста. И за овој тип на зеленчук важи правилото да се потопи под вода 15-20 минути пред да се мие.

Долгнавестите продукти, компир, морков, краставици содржат најмногу пестициди во својата кора па со самото отстранување на кората се отстрануваат и непосакуваните и отровни пестициди. Откако ќе се отстрани кората измијте го трлајќи пов вода барем 20 секунди.

Кога се во прачање брокулата и карфиолот и останатите цветни продукти треба прво да се раздвојат цетовите, да се потопат 15 минути во млака вода, а потот свет по свет да се мие под млаз вода.

За отстранувањ ена пестицидите освен темелното миење помага и раствор на оцет и вода во размер 4:1 или лажичка сода бикарбона која ќе ја растворите во едно литро вода во која ќе ги потопувате производите во време траење од 15 минути.