КАКО СЕ ДЕЛАТ ПАРИТЕ ВО БРАКОТ? Што велат македонските жени во чии раце е паричникот?!

9 октомври, 2020
Prazan novcanik shutterstock_1000x0

Голем е бројот на оние кои финансиски водат одвоен живот од моментот кога се покриваат основните трошоци, како што се сметките и храната

Финансиите се секогаш многу чувствителна тема, особено кога станува збор за брачните финансии. Се сеќавам колку некогаш бев многу изненадена кога добра пријателка ми рече дека нејзините родители имаат целосно одделени паричници и дека сите го трошат својот денар, кога се платаќаат сметките во куќата.

На пример, јас пораснав во заедница каде што татко ми беше главниот финансиер, додека мајка ми ја трошеше платата како што сакаше, а тој образец ми остана нормален и очекуван до денес, особено ако мажот заработува повеќе од неговата партнерка. Јас и самата отсекогаш очекував во моите врски мажот да биде кој кој го носи товарот на трошоците, додека јас сум тука по потреба и ако „згусне“. До одредена точка, мислев дека тоа е случај со повеќето семејства во Македонија, но преку разговор со познаници сфатив дека сè зависи од случајот и дека всушност голем број на оние кои водат финансиски одвоени животи од моментот на покривање на основните трошоци,сметки и храна.

Контроверзноста околу заедничкиот паричник започна и на еден женски форум, каде што повторно наидов на толку многу различни „методи“ и ставови, што е јасно дека не постои универзално правило.

Паричникот во женски раце

Сепак, кристализира фактот дека повеќето жени се оние кои диктираат како да се трошат парите, додека машката задача е да донесе пари во куќата.

“Во мојот брак, јас сум министер за финансии, мојата плата е моја плата, а неговата плата е моја плата. Сите пари се под клуч, а клучот на трезорот е со мене. Прво се плаќаат сметките и се купува што е потребно за детето, потоа храна и хигиена, бензин и што останува е за трошење по потреба. За сите поголеми набавки, потребно е да се направи одржлива финансиска конструкција “, рече еден од членовите на форумот.

Ние претежно носиме очекувања во врска со парите „од дома“, а некои не сакаат да го променат родителскиот принцип, додека други се движат во друга насока.

А од сопругот – џепарлак

Не е редок случај жените да се невработени, па тогаш нема простор за маневри „мое-твое“, но сите пари доаѓаат од еден џеб. Сепак, честопати се случува, во такви врски, мажот да управува целосно со буџетот и тој едноставно и дава на својата партнерка месечна цифра за која смета дека е доволна за да ги покрие нејзините потреби. Како што се очекуваше, има многу жени на кои ова не им се допаѓа, иако има и такви кои не се жалат премногу.

„Јас не работам, сопругот добро заработува, тој ми дава некаков џепарлак на месечно ниво од 250-300€  со кои пијам кафе, купувам во продавница ако ми се јаде (не големи набавки) и си купувам ситници од гардероба и шминка. За фризери, маникири, парфеми, поскапи парчиња облека ми дава тој.Сепак, некако точно се знае што е негово, а што е мое па на тој џепарлак гледам како на задолжително, и ако не дај Боже ми даде помалку полудувам. – вчера тој имаше само евра и јас му дадов 2000 за да наполни гориво и секако тој мораше да ми ги врати денес, а јас немам увид во неговото трошење “, е исповед на еден член.

Искуствата се различни, па има бракови во кои сопружниците ги кријат своите трошоци, само за да не се налути другиот.

„Братот на тетка ми имаше проблем со жена му, на која јас лично присуствував во неколку наврати, кога тој сака да купи нешто за себе, таа автоматски бара нешто за неа, со цел да постигне реципроцитет. Што го натера да не пријавѕва/купува веднаш, сè што тој сака, но да остави пари и да заштеди, бидејќи тој не можеше да ја слуша како скока по неговиот мозок. Додека, на пример, таа купува најнормално што сака, тој не и го набива тоа на носо, ниту трча веднаш да купи нешто за себе“, рече една жена на форумот.

Секој за својот денар

Современото време исто така донесе тенденција секој да ги троши своите пари, без да се меша во финансиите на својот партнер, така што тие се повеќе и повеќе се поддржувачи на филозофијата за „посебен паричник“.

„Јас сум за посебни паричници, но што се однесува до куќата, постои заеднички буџет, да се издвои одредена сума пари што е за сметки, храна, а не сопругот да плаќа сè, а потоа жената да мафта со паричникот и да вика„ ова е мојата плата “ “, е ставот на еден член.

Јасно е дека не постои правилен принцип, како и многу други работи во животот, и мене ми е интересно целата тема да ја заклучам со коментар на една жена: „Се прашувам дали дамите што се тука за одделни паричници, би размислувале исто ако имаа плата од 500 евра, а сопругот 5000 евра, така што и двајцата да издвојуваат по 400 евра за сметки и храна, а остатокот секој си го троши за себе “.