Карантинот е совршена можност да се стекнете со сите оние навики со кои се гради успех!

16 април, 2020
0e63bbf7c9c29cda39dcfa4477ceef279ef1e776_articlemain

Докажано е дека организираните луѓе имаат одредени навики кои придонесуваат за нивниот успех, а еве кои се …

1. Гледајќи назад на вашите достигнувања. Пред да заспијат, тие мислат на денот зад нив и за сè што постигнале и оствариле тој ден – колку и за малите работи како и големите. Овој вид размислување е за пофалба затоа што свеста за успех е мотивирачка и не води напред.

2. Офлајн режим. Кога станува збор за електроника, ние мислиме буквално. Еден до два часа пред спиење избегнувајте мобилни телефони, компјутери и сите други електроники, што ви помага да заспиете и да имате подобар сон и да ја зголемите продуктивноста следниот ден. Без разлика дали проверувате деловна пошта или социјални мрежи, гледањето на вашиот екран пред спиење прави повеќе штета отколку добро.

3. Готвење. Дали редовно имате идеја што сакате да јадете следниот ден или вашите главни оброци се сведуваат на остатоци и брза храна? Секој ручек треба да го подготвите за ден пред спиење секој ден, а не треба да заборавите на појадокот.

4. Уживање во свеж воздух. Вечерната прошетка е идеален рецепт за релаксирање после стресниот ден и подготвување за кревет. Научно е докажано дека дишењето на свеж воздух и вежбањето редовно (и пешачење е една форма на вежбање) ви помага да спиете подобро.

5. Поставување приоритети за утре. Без разлика дали ги одржувате плановите во вашата глава или ги запишувате, мислата за сè што треба да направите ќе резултира во поголемо чувство на подготвеност за денот што следува, а со тоа и помалку непотребен стрес.

6. Читање. Постојат докази дека многу успешни луѓе се страствени читатели. Прочитајте најмалку 10-20 минути на ден за тековните настани и генерално ги проширувате своите знаења. Ова дополнително ќе ја развие вашата меморија и целокупното здравје на мозочните клетки.