Клучен елемент за развој на мозокот!

21 мај, 2020
majki 0

За идните мајки јодот е неопходен!

Дури и при планирање на бременост, а особено за време на бременоста, жената е потребно да има диета богата со сите потребни витамини и минерали, од кои најважниот е оној што често недостасува – јод.

Овој минерал е основна компонента на тироидните хормони, што првенствено влијае на интелигенцијата кај децата, бидејќи е клучен во развојот на мозокот. Неодамна, пред 30 години, една студија на универзитетот во Сингапур покажа дека децата на мајки кои земале повеќе јод за време на бременоста биле поинтелигентни.

За време на бременоста, тироидната жлезда на жената треба да работи многу понапорно, токму затоа што нејзините хормони овозможуваат развој на мозокот и нервниот систем на фетусот. По раѓањето, бебето се храни со мајчино млеко, кое исто така го содржи овој минерал, а неговиот недостаток може да го забави растот и развојот.

За идните мајки да бидат сигурни дека ќе го искористат доволно овој елемент, неопходно е да се направи тест за урина, по можност за време на планирањето на бременоста. Тогаш диетата треба да се прилагоди во однос на резултатите. На пример, две до три порции морска риба неделно ќе обезбедат доволна количина јод, што може да се најде во помали количини во млечни производи, јајца, месо и зеленчук, како и во минерална вода. Јодизираната сол е исто така добар извор, но мора да имаме на ум дека многу сол не е добра за целокупната состојба на организмот, затоа не смееме да претеруваме во солењето храна.