Кое хоби помага за анксиозност?

5 септември, 2020
anksioznost

Британски научници спроведоа специјални тестови за карантин за да откријат кои активности се најдобри за надминување на стресот од секојдневниот и работниот живот.


Во најстресната година во поновата историја, британски тим научници одлучи да спроведе масовно истражување. Аналитичарите идентификуваа над 20 традиционални британски хобија и утврдија кое хоби најдобро ги смирува нервите за време на пандемијата КОВИД-19 во периодот по карантин.

За да го направат ова, сите волонтери го измерија срцевиот ритам при различни промени во активноста.

Утврдено е дека плетењето е најомилено хоби откако ќе се спроведат над 2.000 тестови на испитаници на возраст од 20 до 30 години. Вежбата за плетење потсетува на медитација и веднаш го носи лицето во состојба на одмор, намалувајќи ја вознемиреноста за 18%. Плетењето веќе долго време се практикува како терапевтски третман за луѓе со благи ментални нарушувања, па затоа не е изненадувачки неговото прво место меѓу хобиите што ја намалуваат нервозата.

Од друга страна, многу е изненадувачки што за време на ова истражување, велосипедизмот брануваше на последното место, со што се зголемува срцевиот ритам на 175 отчукувања во минута и може да се зголеми вознемиреноста.

Пет активности за релаксација вклучија и риболов, калиграфија и сликање. Друга интересна активност на врвот на оваа листа е блогирање. Психолозите објаснуваат дека блогирањето може да се сфати како модерно пишување дневник, кое отсекогаш било излез за многу луѓе.