Кога ќе го соблечеме градникот… тоа е тоа !

18 септември, 2020
цицки наслов

Секој што некогаш соблекол градник го знае тоа чувство. Олеснување. Дишење. Но, дали навистина треба да го носиме цел ден? Експертите имаат свои мислења – за и против и во какви ситуации

Ако сте решиле да ја искористите пандемијата на Корона вирусот и да работите од дома за да се ослободите од строгата деловна облека и градниците, размислете уште еднаш, барем за градникот. Додуша, не постои единствен одговор дали е подобро да се носи или не, бидејќи експертите ги кажуваат и добрите и лошите страни за двете одлуки.

Што всушност се случува кога жената ќе го соблечат градникот?

Експертите се поделени и не постои точен одговор дали жената треба да носи градник или не. Одговорот најмногу зависи од тоа како се чувствува жената и дали сака да носи градник и дома. Но, постојат некои ризици што можат да послужат како аргумент за одлуката што ќе ја направите.

Уште од 1889 година, кога Французинката Хермини Кадоле излезе со идеја да исече корсет, градниците се сметаат за најдобар начин за поддршка на најженствениот дел од телото. И според матичниот лекар др. Вакас Ахмад, откажувањето од градникот може да доведе до послаба поддршка на кооперовите лигаменти. Ова се лигаментите околу ткивото на дојката.

– Ова може да предизвика слабеење на ткивото на дојката и поголемо отскокнување. Затоа јас лично мислам дека градите можат да попуштаат со текот на времето ако жената не носи градник долго време – вели таа. Иако ги гледа придобивките од носењето градници, тој не смета дека жените треба да ги носат цел ден.

– Не е добро ниту за здравјето, бидејќи може да доведе до зголемено потење, иритација и чешање – додава тој.

Од друга страна, 15-годишно истражување заклучено во 2013 година сугерира дека откажувањето од градници всушност може да ја намали релаксацијата на лигаментите и ткивата околу нив. Според студијата, откажувањето од носење на градник всушност може да го ослабне ткивото околу градите, предизвикувајќи нивно релаксирање.

– Кога ќе го отфрлите градникот, може да изгледа како да ви се опуштиле градите затоа што веќе немаат поддршка и не се збиени како со градникот – вели докторката др. Лина Великова.

– Сепак, штом еднаш започнете да ги користите тие мускули, тонот на градите ќе се подобри и ќе ја преземе поддршката на помекото ткиво што ги сочинува вашите гради. Ако сакате да помогнете во тој процес, можете да направите вежби за гради за побрзо развивање на мускулите и зајакнување на лигаментите – вели. Градите ќе попуштат поради гравитацијата и возраста, два фактори кои се над нашата контрола. Но, ако сакате да ги одржувате градите цврсти, оставете го градникот во фиоката – истакнува таа.

Постои уште еден аргумент во корист на отстранување на градникот, бидејќи тоа може да придонесе за подобра циркулација. Според истата 15-годишна студија, постојат многу докази кои сугерираат дека носењето градник подолго време може да ја наруши циркулацијата во средниот дел од телото. Има смисла: Секој што носел градник го знае тоа прекрасно чувство на олеснување кога ќе го соблече.

Значи, прашање од милион долари: Што се случува со нашето тело кога ќе го соблечеме градникот? Излегува дека последиците не се толку лоши како што мислевме, па ако навистина не сакате да го носите. Ако чувствувате болка во грбот, дома можете да ја замените со поудобна спортска верзија која ќе ви обезбеди поддршка на градите и ќе го намали притисокот на грбот. Ако, пак, сепак сакате да го носите, обидете се да бидете сигурни дека сте ја одбрале вистинската големина на корпа и градник, бидејќи тоа зависи од тоа колку ќе ви биде пријатно.