Колку парови преживеале неверство: Дали вие би простиле?

20 септември, 2020
17819173005f671123ee8b6289910947_w640

Неверството е секогаш и секаде, нема грешки – и жените и мажите изневеруваат, но тоа го прават од различни мотиви, за кои може многу да се зборува.

Неодамнешната студија на центрите за здравствено тестирање, објавена од Би-Би-Си, покажа дека 20% од оженетите мажи и 13% од мажените жени ги изневеруваат своите партнери, а само 16% од паровите преживуваат неверство.

Неверството го признаа 441 лице, а повеќе од половина (54,5%) од луѓето раскинаа веднаш откако вистината излезе на виделина. Останатите 30% се обидоа да ја спасат врската, но без успех, а само 15,6% од паровите го преживеаја неверството.

Интересно, статистичките податоци за тоа дали луѓето избрале да останат заедно или не се разликуваат во зависност од статусот на нивната врска.

Скоро една четвртина (23,6%) од брачните парови решиле да се обидат да ги решат работите, наспроти само 13,6% од луѓето кои биле во врска.

Исто така, имаше разлики во однос на полот во однос на поседувањето на неверување. Двојно повеќе жени отколку мажите простија неверување.

Улога игра и видот на неверство – на она за една ноќ го простија 19,7% од изневерените, додека на она што трае подолго и се претвора во врска, го простија 12,7% од нив.

Главната причина за признавање на неверството била вината (кај 47% од неверните партнери), кај 39,8% тоа било начин да му кажете на партнерот дека не сте задоволни во врската, а 38,6% од нив сметале дека нивниот партнер има право да знае. Интересно е и тоа што луѓето во чекаат подолго за да признаат неверство.

Меѓу оние кои одбрале да останат во врска или брак, 61% од оние кои изневериле изјавиле дека нивниот партнер воспоставил нови правила во врската, како резултат на неверство. Поголемиот дел од луѓето кои изневериле (55,7%) рекле дека му дозволуваат на својот партнер да го провери нивниот телефон.

Другите вообичаени „регулативи“ вклучуваат избегнување на одредени пријатели, ограничување на средбите, дозволување пристап на партнерот до социјалните мрежи и негирање на сексот. Интересно, само 30% од изневерените индивидуи побарале од својот партнер да ја прекинат аферата. Кога станува збор за живот по афера, постојат разлики и во зависност од полот.

Изневерените жени ги замолувале мажите да излегуваат помалку и им забранувале секс, додека измамените мажи ги замолиле своите жени да им го проверат телефонот и не им дозволувале да се гледаат со одредени пријатели