Колку трае просечниот секс: Експертите советуваат како да го продолжите уживањето!

5 октомври, 2020
да

Порталот mindbodygreen.com ги собра на едно место мислењата за пресметување на луѓе кои интензивно се занимаваат со проучување на оваа област.

Вагиналниот однос трае во просек околу пет и пол минути пред ејакулацијата на мажот, а што било од 3 до 13 минути се смета за нормално времетраење на вагиналниот секс. Од друга страна, на жените им треба малку повеќе – во просек им требаат околу 13,5 минути за да постигнат оргазам.

Резултатите од една студија покажуваат дека предиграта трае помеѓу 11 и 13 минути и обично трае подолго кај мажите отколку кај жените.

Исклучок што го потврдува правилото дека сексот всушност не трае онолку долго колку што обично се мисли, е истополовата врска на дотичната жена. Имено, студија од 2014 година покажа дека хомосексуалните жени имаат секс кој трае помеѓу 30 и 45 минути.

Дали има идеално времетраење?

Кратко и јасно – не, бидејќи сето тоа зависи од индивидуалните преференции. Постојат различни истражувања на оваа тема, а резултатите се разликуваат, што ја поддржува тезата дека сè зависи од оние што се испитуваат.

На Твитер, во истражувањето спроведено од GQ, од 2380 лица, дури 61% рекле дека е најдобро кога пенетрацијата трае од 5 до 10 минути, а 26% од луѓето изјавиле дека претпочитаат подолго траење – повеќе од 11 минути.

Што влијае на времето на секс, и како да трае подолго?

Постојат многу различни фактори – од возраста, преку потенцијални медицински проблеми, до употреба на наркотични средства.

Сексуалните терапевти препорачуваат, доколку сакате вашиот сексуален однос да трае уште подолго, обидете се да експериментирате. Ова вклучува нови пози, лубриканти, сексуални играчки или „одложување на оргазам“.

Патем, времетраењето на сексот и дали е лошо или добро не се поврзани, а неколку прашања што луѓето треба да си ги поставуваат себеси, наместо да се грижат колку трае сексот, се: „Дали уживам во тоа?“, „Дали мојот партнер ги исполнува сите мои потреби? “ и „Може ли да направам нешто за да го направам сексот подобар?“, велат експертите.

Eskişehir escort