Колку време може да биде смрзнато месото без да смени вкус?

7 септември, 2020
месо

Месото е неопходна храна во многу домаќинства.

Без разлика дали е мелено, во шницли или во едно парче, но претежно секој замрзнувач има одредено пакување.

Месото се отстранува од замрзнувачот по потреба и се топи пред да се користи за јадење.

Сепак, понекогаш останува подолго и тогаш се поставува прашањето, колку време навистина би било дозволено да поминеме во замрзнувачот.

Технички, рокот е неограничен, но не можете да очекувате дека откако ќе поминете три месеци или три години во замрзнувачот, месото ќе има ист вкус.

И бидејќи нема да ви се допадне, треба да знаете кое е оптималното време да се задржат одредени видови месо во замрзнувачот.

1. Јагнешко и телешко месо – 9 месеци

2. Говедско месо со коски – од 4 до 6 месеци

3. Говедско месо без коски – до 12 месеци

4. Цело пилешко – 12 месеци

5. Парчиња пилешко или мисирка – 9 месеци

6. Мелено месо – од 3 до 4 месеци

7. Црева – од 3 до 4 месеци

8. Варено или печено месо – од 2 до 3 месеци

9. Пржено пилешко – 4 месеци

10. Виршли – 1 до 2 месеци

Исто така, треба да знаете дека само замрзнатото месо е апсолутно безбедно од бактерии и микроорганизми, како и дека процесот на одмрзнување и повторно замрзнување може да го загрози.

Откако одмрзнатото месо најдобро се користи во рок од еден ден или два.

* Совет: За да ви биде полесно, во случај да чувате малку поголема количина или различни видови месо во замрзнувачот, најдобро е да го напишете датумот кога го замрзнавте на секое пакување