Комплекс за осаменост: Зошто девојките сметаат дека се недостојни за љубов?

9 мај, 2020
Насловна

Дали некогаш ви се случило да изберете само меѓу оние мажи кои, според вашето мислење, „можат да ви одговараат“?

Многумина веруваат дека богатите ги бираат само богатите, дека доброто образование е клучот за успех и дека без диплома не вреди да се отвори устата во пристојно општество. Како да се ослободиме од овие потсвесни ставови што се мешаат во среќата?

„Овој човек е премногу богат, овој е премногу добар за мене, и овој е премногу убав за да биде со мене“ – и се покажа дека меѓу неколкуте милијарди мажи нема кој да те поклопи. Всушност, оваа жена едноставно се плаши од љубов.

Овој случај може да го наречеме и комплекс на осаменост. Има некои девојки кои не сакаат да стапат во брак додека не го постигнат статусот што го имаат некои мажи. Без разлика дали станува збор за образование, автомобил, облека и дотогаш тие ги отфрлаат потенцијалните мажи затоа што оставаат впечаток дека се премногу срамат.

Ако човекот постигнал успех, заработил богатство и го изградил својот имиџ во светот, секако, тој сака соодветен партнер, затоа што во двојка сака да ужива во нешто, а не само да даде. Сепак, тоа не значи дека на него секогаш му треба девојка со наследство. Почесто станува збор за карактер, харизма или интелигенција.

Комплексот на осаменост се состои од илузии чија суштина може да се сведе на идеја: поседување материјални ресурси ќе привлече личност за среќна врска.

Меѓутоа, сè додека некој смета дека е безвреден, дури и купувањето стан во центарот на градот нема да го натера длабоко да размисли поинаку. Мислите ли дека станува збор за парите? Еве неколку прашања, каде одговорите ќе ви помогнат да се ослободите од илузиите и да го вратите редот во главата.

Дали сум вредна?

Самостојноста не се мери само во пари. Се разбира, дури и ако една девојка има пари, тоа не гарантира љубовна врска. Една девојка со овој комплекс може да размисли: „Човекот што го сакам заработува половина милион, а јас заработувам 10 пати помалку. Значи, ние не се совпаѓаме еден со друг.

”Таа ја оправдува нејзината неодлучност или неподготвеноста за финансиската компонента на овие односи. Сепак, таа заборава дека парите може да се сметаат, но невозможно е точно да се измери љубовта, нежноста, грижата и човечките квалитети.


Дали треба да ја повторам судбината на моите родители?

Преземи одговорност за себе. За многумина, тешко или дури и гладно детство станува темел на социјален успех, а не причина да на себе си ја забраните среќата.