Короната не претвори во опсесивни гермофоби: Како ова ни влијае во љубовта?

6 септември, 2020
корона

Експертите од целиот свет се загрижени за наглото зголемување на бројот на луѓе кои страдаат од гермофобија.

Повеќето жени нема да излезат од дома без клучеви, чанта и мобилен телефон, но откако е прогласена пандемијата на коронавирусите, навиките се сменија. Сè помалку ќе се осмелат да ја напуштат куќата без ракавици за еднократна употреба, антибактериски гел, влажни антибактериски марамчиња и шише средство за чистење.

За само неколку месеци, станавме болни пуристи кои бришат сè пред да допрат, плашејќи се дека може да се заразиме со ковид-19.

– Кога се омажив, мојот сиромашен сопруг дури и не смееше да седи на софата откако детално ја чистев. Мојата опсесија со чистотата го полуде. Пред тоа, имав момче кое беше многу неуредно. Остави влажни крпи и облека на подот. На крајот, дојде до раскинување – вели Али Хол од Велика Британија за „Дејли меил“.

Но, таа е една од луѓето кои имаат гермофобија, односно страв од микроорганизми кои предизвикуваат болести како што се бактерии, вируси или паразити.

Гермофобијата, тврдат експертите, е во пораст од март – дури и кога нашите домови се темелно избришани и дезинфицирани, некои луѓе имаат паничен страв дека некако ќе се заразат и ќе се разболат, бидејќи „куќата не е доволно чиста“.

Професорот Ентони Хилтон, експерт за применета микробиологија на Универзитетот Астон во Бирмингем, вели дека премногу чистење може да предизвика проблеми во иднина.

– Нашите домови се место за средби на организмите што ги внесуваме. Иако треба да ги елиминираме штетните бактерии кои ја предизвикуваат болеста, потребна ни е изложеност на бактериите со цел нашиот имунолошки систем да биде здрав – истакнува професорот Хилтон.

Минатогодишното истражување на Меѓународниот научен форум за хигиена во домот покажа дека недостатокот на изложеност на микроби ни штети. Имено, стерилната средина е поврзана со зголемено ниво на астма и алергии на храна, како и автоимуни болести и дијабетес тип 1.

Но, постои разлика помеѓу привремената гермофобија, која сите сме ја почувствувале поради појавата на нов вид коронавирус, и долгорочната, која е класифицирана како опсесивно-компулсивно нарушување, предупредуваат експертите. Она што загрижува, сепак, е фактот дека светот се плаши од нов бран на коронавирус, па затоа има се поголем број на оние кои прифаќаат опсесивно чистење како дневна рутина.

Иако се чини дека жените се подложни на гермофобија, мажите исто така страдаат од ова нарушување во однесувањето, особено оние кои ја изгубиле својата работа или работеле од дома поради пандемијата на коронавирусот.