КОРОНАТА СТАНАУВА СЕ ПОИНФЕКИВНА: Ако продолжи вака, маските повеќе нема да не заштитат, одлучува само еден фактор

27 септември, 2020
корона наслоб

Не е добра вест по најновото истражување за вирусот Корона!

Светот се бори со вирусот корона од декември 2019 година, но сè уште не се знае многу за тоа. Експертите ширум светот ја истражуваат короната во надеж дека новите откритија ќе помогнат во спречување на опасниот вирус кој зарази повеќе од 33 милиони луѓе ширум светот. Сепак, најновото истражување носи лоши вести.

Научниците во Хјустон објавија студија оваа недела на повеќе од 5.000 генетски низи на корона вирусот и открија дека има континуирана акумулација на мутацијата на вирусот, а една од тие мутации најверојатно ја направи уште позаразна.

Добрата вест во целата приказна е дека овие мутации не го направија вирусот посмртоносен и нема докази дека сега предизвикува потешки клинички форми на инфекција.

„Генетските мутации се јавуваат кај сите вируси и повеќето од нив не се од голема важност“, истакнаа научниците.

Корона вирусите како САРС-CoV-2 се релативно стабилни бидејќи имаат механизам за корекција за време на репликацијата. Но, секоја мутација претставува ризик и сегашната распространетост на коронавирусот (со неколку стотици нови случаи ширум светот секој ден) му дава многу шанси да се промени со мутации, се вели во студијата на болницата Хјустон Методисти.

Новата студија, која сè уште не е разгледана, е убедливо најголемата единечна агрегација на генетски низи на вирусот во Америка. Единствената голема серија во светот беше објавена на почетокот на овој месец од страна на научници од Велика Британија и дојде до сличен заклучок – мутација која ја менува структурата на „шилестиот протеин“ на површината на вирусот е веројатно одговорна за брзото ширење на тој посебен вид.

Вирологот Дејвид Мортенс, откако ја видел новата студија, вели дека постои голема можност вирусот, движејќи се низ светската популација, да стане заразен со текот на времето. Тоа, смета тој, може да го отежне ограничувањето на пандемијата!

Една од потенцијалните опасности е што, поради ваквите мутации, вирусот корона престанува да реагира на нашите обиди да го запреме, како што се носење маски и физичко растојание.

Иако заштитните маски, оддалеченоста и редовното миење на рацете во моментов се единствениот начин да се запре ширењето на вирусот, Мортенс вели дека како што вирусот станува сè позаразен, станува сè „повешт“ во заобиколување на бариерите.

Сето ова може да влијае на развојот на вакцината.

“Можно е овој вирус од корона, кога нашиот имунитет на ниво на популација ќе стане доволно висок, да најде начин да го заобиколи нашиот имунитет. Ако се случеше тоа, ќе бевме во иста ситуација како и со грипот. Ќе мора постојано да бркаме мутации и да ги менуваме соодветно, формулацијата за вакцините “, објаснува Моренс.