“Кожа” од печурки? Да, и тоа е можно

25 април, 2020
Naslovna

Италијанскиот производител на текстил GradoZero Espace го измисли производството на еко, билна, биоразградлива кожа од печурки.

МуСкин, како што се нарекува нејзината кожа, е помека од антилоп и многу е провидна, но исто така и издржлива, погодна за производство на облека и обувки, како и матријал за мебел и слично. Не е хемиски третирана, што значи дека во случај на облека и обувки не може да му наштети на здравјето, додека е водоотпорна и антибактериско, погодно за изработка на внатрешноста на обувки.