Краставиците нема повеќе да ви горчат благодарение на овој трик

24 мај, 2020
Screenshot_2020-05-24 Jednostavan trik uz koji krastavci nikada više neće biti gorki zapalio je Internet - pogledaj video

Сте купиле краставици и сакате да направите салата ама тие ви горчат. Не се секирај те и за тоа има лек. Со овој трик брзо ќе го вратите вкусот на краставицата и не мора да ги фрлате. За горчливиот вкус причината лежи во така наречениот cucurbitacin – горчлива состојка коа се наоѓа обично во кората или во дршката но може и да навлезе и во плодот и поради тоа е вкусот на горчина.

Се што треба да направите е да ги исечете краевите на краставицата и со отсечениот дел да ја протриете краставицата каде сте ја пресекле. Често се појавува бела течност која треба да ја измиете под млаз вода.

Погледнете го видеото за повеќе детали.