Лекарите го откриваат најраниот симптом на дијабетес: Ова е јасен знак дека шеќерот го уништува вашето тело!

5 мај, 2020
dijabetes

Ако овој симптом се забележи на време, дијабетесот може да се држи под контрола.

Симптоми на дијабетес тип 2 вклучуваат замор, необјаснето слабеење и чувство за жед. Сепак, лекарите дошле до заклучок дека пред сите нив се развива симптом кој е најраниот аларм.

Дијабетес тип 2 е хронична состојба кога панкреасот не може да произведе доволно инсулин. Иако овој процес може да изгледа безопасен, со текот на времето ги нарушува сите телесни функции. Високото ниво на шеќер во крвта може сериозно да ги оштети срцето, очите и бубрезите.

Клучен чекор во овој случај е рано откривање на проблемот. Најраниот симптом според лекарите е заматен вид, кој станува се посериозен секој ден.

Дијабетесот може да предизвика заматен вид, но и стеснување на окото. Оваа состојба е позната и како дијабетична ретинопатија – резултат на проблеми со крвните садови околу мрежницата.

Кај повеќето пациенти, овој проблем се развива постепено. Раното откривање и одењето на лекар може да го спаси пациентот од посериозни проблеми како што се целосно губење на видот.

Во окото се создава вишок на течност кој го ослабнува фокусот. Ако оваа состојба трае неколку дена, време е да се посети лекар.

Експертите исто така посочуваат дека заматен вид не е кај 100% од случаите последица на дијабетес. Може да биде предизвикан и од голем број други состојби, вклучувајќи суви очи, слаб вид или инфекција.