5 грешки што ги прават мажите кога заведуваат девојка.

5 септември, 2020
shutterstock_1059978035_1000x0


По разговорот со стотици луѓе и читањето на нивните СМС-пораки, социологот Ерик Клиненберг ги издвои петте најголеми грешки што најмногу ги прават кога се обидуваат да заведат некого.

Темата за тоа како да се побара љубов во дигиталното време ја обрати американскиот социолог Ерик Клиненберг.

Ја напишал книгата „Модерна романса“. Тој вели дека денес луѓето се многу склони кон комуникација преку СМС, правејќи големи грешки, особено кога се допишуваат со некој што го сакаат и со кого би сакале да влезат во љубовна врска.

Откако разговарал со стотици луѓе и ги прочитал нивните СМС-пораки, заклучил дека ова се петте најголеми грешки што повеќето ги прават кога се обидуваат да заведат некого:

1.Еј или здраво – овој вид порака е збунувачка и двосмислена. Другата страна не знае на што точно треба да одговори бидејќи не станува збор за нешто конкретно. Тој исто така може да напише „Еј“ и повторно никој не рече ништо – тоа е лоша, празна комуникација и се чини дека е малку детска и ограничена.

2. Бесконечни обиди да се преговара за точен излез – на пр. испраќате СМС на жена со прашање „Дали сте слободни во петокот вечерта?“, а таа одговара „Јас не, и понеделник?“, и ќе напишете „Не можам, работам и како се чувствувате за среда?“ во среда сум слободен само до 9 “итн. Преписката продолжува, а енергијата паѓа на обете страни.

3. Премногу долги пораки – се добива впечаток дека човекот што испраќа таква порака е тежок во животот. Ако застанете и размислите малку, ќе сфатите дека можете да кажете многу со неколку зборови, и ова ќе остави позитивен впечаток на оној што ви се допаѓа.


4. Пишување пораки со некои збунувачки кратенки или тешка неписменост – секој повеќе би сакал да излегува со некој што знае да се изрази и е донекаде писмен. Ако не сте сигурни како да напишете нешто, постојат веб-страници каде што можете да го проверите. Исто така, пишувањето со некои чудни кратенки изгледа несериозно и детско.

5. Прашање од типот „Дали подоцна ќе ме влечеш низ градот?“ – повторно звучи како СМС од тинејџер кој штотуку откри дека има девојки во светот. Покрај тоа, пораката од овој тип е малку двосмислена и збунувачка, пренесува Business Insider.