8 ПРИЧИНИ ЗОШТО ЖЕНАТА ЌЕ ВЕ ИЗНЕВЕРИ: Велат дека бројот 1 е клучен!

7 октомври, 2020
333

Во минатото имало значителни разлики во причините зошто мажите и жените изневеруваат, а мажите повеќе изневеруваат поради сексуалната разновидност и жените поради незадоволство во односите. Денес тој јаз полека се затвора.
Жените изневеруваат од многу причини, исто како и мажите, изјави сексуалниот терапевт и советник, д-р. Тами Нелсон.

Таа ги објасни причините поради кои жените денес изневеруваат во врските:

1.Жените изневеруваат за секс.

Жените го ценат добриот секс како и сите други. Жените изневеруваат кога ќе најдат маж или жена што ги возбудува. Ако некој ви каже дека мажите изневеруваат поради секс, а жените поради чувства, не сте во право – вели Нелсон. Една неодамнешна студија објавена во „за секс истражување“ открива дека иако мажите се сè уште подложни на изневерување поради сексуалната разновидност, тоа е исто така меѓу трите главни причини зошто жените изневеруваат.

 1. Тие се незадоволни од врската
  Истата студија открила дека една од главните причини зошто жените изневеруваат е тоа што тие повеќе не се за loveубени во својот партнер. Дури и ако loveубовта е сè уште присутна, жената која е несреќна во својата врска може да биде повеќе склона кон изневерување. Без оглед дали е заради гнев и финансиски или семејни проблеми, може да почувствуваат дека изневерувањето ќе им понуди каква не е нивната моментална врска.
 2. Жените изневеруваат затоа што врската дома станува студена. Ако има напнатост или досада дома, возбудата од страна може да биде одвраќање и премногу искушение – вели Нелсон.
 3. Тоа беше само грешка
  Третата главна причина за изневерување кај жените е ситуацијата, доколку се опијанат и слично.
 • Секој не е во право. Понекогаш аферата започнува само затоа што се појавува можност. Жените можат да дејствуваат импулсивно, а потоа да жалат. Со други зборови, сосема е можно да нема многу подлабоко значење од можноста што тие не успеаја да ја пропуштат – објасни Нелсон.
 1. Тие сакаат интимност
  Без разлика дали е физичка или емотивна, интимноста е една од оние потреби што сите сакаме да ги исполниме. Ако жената не се чувствува исполнета во својата врска и наиде на некој што покажува таков вид интимност, ќе се создаде привлечност. Некои постари истражувања откриле дека жените имаат посилна емоционална врска со новата личност што ја изневеруваат отколку мажите кои изневеруваат, што укажува на тоа дека романтиката е дел од равенката за мамење за жени.
 2. Новата личност направи да се чувствуваат посебно
  Понекогаш луѓето изневеруваат затоа што нова личност им дала ново чувство или се чувствуваат посебно со тоа.

„Жените велат дека се чувствуваат посебно, секси и обожавано поради љубовник и дека вниманието е тешко да се игнорира, без оглед на тоа што прави нивниот сопружник дома“, вели Нелсон.

 1. Тие имаат мала самодоверба
  Ниската самодоверба може да создаде желба за надворешна потврда, објаснува психологот Маргарет Пол. Ова може да биде особено точно ако лицето не добие потврда од својот партнер, а Пол исто така забележува дека недостатокот на само -убие може да направи некој да измами.
 • Она што го видов е дека луѓето изневеруваат кога не преземаат одговорност за себе или не се грижат за сопствените чувства и кога не развиваат способност да се залагаат за себе во врска. Затоа копнеат за внимание. Во тој случај, изневерувањето е помалку фокусирано на вниманието што некој им го посветува, а повеќе на вниманието што тие не си го посветуваат себеси – вели Пол.
 1. Тие користат мамење за да отепаат или да се справат со тешки чувства
  Мамењето исто така може да покаже дека постои проблем што тие го избегнуваат. Пол го споредува мамењето со свртување кон алкохол или дрога, па луѓето бегаат од своите чувства, наместо да се соочуваат со нив.
 2. Тие сакаат да се исклучат или променат
  Понекогаш луѓето изневеруваат затоа што сакаат да им се раскине врската, а се чини дека изневерувањето е полесен начин за тоа отколку да се соочите директно со својот партнер. Нелсон исто така истакнува дека понекогаш жените изневеруваат затоа што сакаат нешто да се промени во нивната сегашна врска.

„Жените изневеруваат за да излезат од брак или да останат во него“, вели таа.