Да се омажите за добар во кревет или пријател? Науката одговори …

7 јуни, 2020
рењрњ

Партнерите кои се среќен брак, според научниците, ќе имаат поголемо задоволство од животот и подобра финансиска состојба. Покрај тоа, оние што го сметаат својот сопружник за најдобар пријател ќе бидат уште посреќни

Одамна знаеме дека луѓето во брак имаат подобро физичко и ментално здравје, сè додека се среќни во бракот. Минатата година, истражувањата од универзитетот Карнеги Мелон откриле дека бракот може да има својства за ослободување од стрес затоа што оние кои се во брачна блаженство носат помалку од хормонот на стрес кортизол во крвотокот од тие што се сингл или разведени.

Оженетите лица исто така имаат поголема веројатност да живеат подолго, да имаат подобра финансиска состојба и слично. Изненадувачки, мажите всушност имаат повеќе корист од здрав брак отколку жените, пишува Биг Мис.

Добар љубовник или најдобар пријател?


Друга студија открива дека и за двата пола, оние што го сметаат својот сопруг за најдобар пријател имаат дури и поголеми придобивки.

Иако претходните истражувања ги илустрираа придобивките од добар брак, многу се дискутираше за тоа зошто е тоа така. Дали е тоа што бракот е толку добар или луѓето се посреќни во брак?

Истражувачите од Економската школа во Канада решија да истражат каков ефект има пријателството врз бракот.

Едно откритие беше дека зголемувањето на задоволството стагнира во средната возраст, во време кога среќата значително опаѓа, само што повторно ќе се зголеми во пензија.

Среќниот брак го зголеми задоволството од животот во текот на животот заедно, откриле истражувачите.

Истражувачите исто така сакаа да знаат каква улога игра пријателството. Претходните студии откриле дека дружењето е клучно за среќа. Да се ​​има пријател кој ги споделува нашите верувања, подобро познат како „супер-пријател“, е уште поважно. Придобивките од бракот се многу поголеми за оние што сметаат дека нивниот сопружник е и нивниот најдобар пријател. Во исто време, иако сексуалниот живот е важен за среќа, бракот има многу подобри шанси да трае ако сопружниците имаат пријателски однос, а не премногу возбудлив сексуален живот, отколку обратно.