ДАЛИ СЕКОГАШ СТЕ СО ИСТА ЛИЧНОСТ? Психолозите кажуваат дека по раскинувањето, луѓето повторно избираат слични партнери! Еве што треба да направите

1 септември, 2020
сега

Вообичаено е дека кога љубовната врска ќе заврши, луѓето не сакаат следниот партнер да ги има карактеристиките на бившата и веруваат дека бараат различен тип на личност, вели авторот на студијата и психологот Јубин Парк.

Користејќи податоци од долгогодишно истражување на парови од различна возраст, Парк и коавтор на студијата и професор по психологија Мекдоналд, ги спореди карактеристиките на поранешните и сегашните партнери на 332 лица.

Првото нешто што се покажа е дека постои голема сличност во карактеристиките на поранешниот и сегашниот партнер на лицето.

„Степенот на сличност помеѓу двата односа покажува дека луѓето навистина имаат тип на личност што ја претпочитаат. Иако нашето истражување не објаснува зошто е тоа така, или зошто нечии поранешни и сегашни партнери имаат слични карактеристики, откривме дека тоа има врска со личноста на лицето. избира партнер “, вели Парк.

Ова исто така важи и за лошите партнери. Вие сте свесни дека некој не е добар за вас и знаете дека веќе сте изгорени, но повторно избирате слично и излегува дека не сте научиле ништо. Но, работата е подлабока.

„Ако забележите дека постојано ги бирате „ погрешните “, можеби ќе треба да размислите што привлекува вакви луѓе кон вас и да работите на тоа, и само тогаш да ја побарате личноста со која сакате да го поминете животот“, советува Парк.