Дали сте зависни од љубовта? Внимавајте, тоа може да ви го претвори животот во емоционален пекол

13 септември, 2020
untitled-design-2020-09-11t125705-688

Зависноста од љубов е една од најтешките зависности што може да го направи животот вистински пекол. Зависниците од љубов постојано се преиспитуваат себеси. Тие анализираат дали изгледаат доволно добро, дали ја направиле вистинската работа и дали му кажале на својот партнер што навистина сакал да го слушне. За да „заработат“ љубов без која нивниот живот нема никакво значење, тие се подготвени да направат грст компромиси, што полека, но сигурно ја уништува нивната самодоверба. Зависниците од љубовта секојдневно се борат со рој бурни чувства кои, како рингишпил на смртта, ги креваат на небото и ги спуштаат на дното.

Ако се чувствувате прекрасно и исполнето само кога се чувствувате сакани, и сте депресивни и разочарани кога партнерот не ви пружа доволно внимание и љубов, тогаш и самите сте во вилиците на љубовната зависност. Наместо вашите внатрешни чувства и задоволство во зависност од љубовта на партнерот, пронајдете траен извор на љубов во себе.

Симптоми дека врската може да биде само „доза“

1. Дали вашата среќа зависи најмногу од тоа дали вашиот партнер и околината ви даваат доволно љубов?

2. Дали навистина се цените само кога се чувствувате искрено и длабоко сакано?

3. Дали мислите дека не сте доволно добри штом ви недостасува љубов и внимание?

4. Дали мислите дека само другите можат да ве направат среќни затоа што не можете да бидете ковач на сопствената среќа?

5. Дали мислите дека партнерот е себичен ако се однесува како што сака, а не како што вие би сакале?