Докторка: ‘Не користете банани или краставици за игри во кревет!’

22 април, 2020
9d1307799a71acdd2674

Интернет пребарувањата за секс играчки и сличните содржини се зголемија, а британски лекар предупредува дека користењето домашни работи може да биде опасно и ве советува да не го правите тоа.


Бидејќи карантинот продолжи во Велика Британија најмалку уште три недели, јасно е дека голем број на луѓе се фрустрирани од здодевноста и недостатокот на опции и оваа фрустрација лесно се прелева во нивните сексуални животи. Затоа не е изненадување што продавниците за секс низ целиот свет бележат остар пораст на продажбата на секси играчки од минатата година, пишува Mirror.

Сепак, не секој може да си дозволи ваков вид забава, особено мали играчки што можат да чинат богатство, така што се чини дека некои луѓе прибегнуваат кон решение за сопствено изработување. Он-лајн пазарот спроведе истражување за ова и откри дека има над 23.000 пребарувања на „DIY секс играчки“ на Google во Велика Британија во минатиот месец. Очигледно, илјадници луѓе го прашуваат Гугл како да направат свои карантински вибратори и лубриканти.

Ниту бананите, ниту краставиците не се безбедни

Тим од EliteSocienceLondon.co.uk се обиде да обезбеди одговори на овие луѓе, осмислувајќи низа предмети што луѓето би можеле да ги користат за да уживаат во домашни услови.

Нивните предлози вклучуваат мобилни телефони на кои велат дека можете да преземете апликации за контрола на вибрации, како и електронски четки за заби, па дури и краставици и банани.

Сепак, лекарот предупреди да не се користи кој било од овие предмети како секс играчки.

Д-р Шрие Дата, консултант за гинеколог во MyHealthcareClinic ги објасни ризиците што можат да произлезат од ова – особено за жените.

– Тие ми испратија истражување за тоа како луѓето ги прават своите секс играчки дома за време на изолацијата – користејќи мобилни телефони за вибрации, електрични четки за заби и краставици. Таа не би ги препорачала поради ризикот од инфекција и компликации, како што се задржаните делови во вагината – рече таа, објаснувајќи дека многу луѓе завршиле во болница за да ги отстранат остатоците од пластика и да добијат антибиотска терапија за инфекции.