Еве зошто мажите мислат дека туѓата жена е послатка

21 април, 2020
жена

Еве една поучна, стара приказна за мажите и нивните жени.

Во старите времиња, Господ ослепил десет луѓе. Едниот од нив орал земја, другиот чувал овци, третиот одел на лов … По некое време побарале нешто од Господ:

„Се е тука, но нешто недостасува. Досадно ни е“.

Господ им дал тесто и рекол:

„Секој од вас нека направи жена по свој избор: слаба, висока, мала… А, јас ќе им дадам живот“.

Тогаш Господ извадил грутки од шеќер и ги стави пред нив:

“Има десет грутки шеќер. Секој нека земе по една и нека ја даде на жена си, за да си го направи животот посладок”.

Тие го направиле тоа, но Господ се налутил:

“Има измамник меѓу вас, затоа што пред вас имаше 11 грутки шеќер! Кој од вас зема две?

Сите молчеле. Господ ги земал нивните жени и ги измешал, и потоа повторно ги поделил по случаен избор. Оттогаш, девет од десет мажи мислат дека туѓата жена е послатка затоа што изела дополнителен шеќер.

Додека само една од нив знае дека сите жени се исти затоа што тој го изел тој вишок шеќер.