Како да се справите со личност која потенцијално ве изневерила

28 јуни, 2020
neverstvo

Ако не постои доверба, не може да има стабилна врска. Дали тоа значи дека треба да веруваме безусловно?

Да, тврдат експертите, но само ако другата личност не ви даде знаци дека треба да му верувате. Сомнежот има тенденција да ја задуши врската и целосно да ја уништи. Затоа, ако се сомневате, довербата е разнишана и треба да ја водите работата до крај, односно да се разјасните.

Сценарио: Вашата сакана личност стана премногу блиска со личноста со која работи. Не можете да одолеете а да не го зграпчите неговиот телефон. Таму наидувате на пораки со сомнителна содржина. Дали треба да му се спротивставите, додека признавате дека сте ја нарушиле неговата приватност?

ШТО АКО ВО ВАШАТА ПОТРАГА, ЈА СФАТИТЕ НЕГОВАТА ПРОНЕВЕРА? – /,ДОЗНАЕТЕ ЗА НЕГОВОТО НЕВЕРСТВО

Во случаи кога барате докази за афера што не се случила, не станува збор за вашиот сегашен партне, се работи за себе и за веашето минато. Можеби постапките на вашиот поранешен

партнер, неговото неверство и лошото однесување кон вас, ве натерало да гледате со сомнение таму каде што навистина нема потреба. Емоционалното и трауматското минато често знаат да рсе замешаат во сегашноста во форма на посттрауматски стрес, без ние дури и да бидеме свесни за тоа. Во овој случај, треба да ја признаете вашата грешка, да објасните што ве натерало да го сторите тоа и да изразите жалење за тоа.

ШТО КАКО ГИ ПРОЧИТАТЕТЕ НЕГОВИ ПОРАКИ И ПРЕПОЗНАЕТЕ НЕВЕРЕСТВО

Ако, врз основа на пораките, можете да заклучите дека неверството е во прашање, пред да се соочите со партнерот и да му кажете што откривте, запрашајте се „дали сакам нашата врска да заврши на ова или дали е можно да се поправи ова“. Ако сте решени да раскинете, тоа е секако разбирлив потег, ако знаете дека никогаш не би можеле целосно да простите и да заборавите на неверството. Меѓутоа, ако сте подготвени да се обидете да го надминете проблемот, треба да започнете од почеток, да ги пронајдете причините зошто се случило неверството. Дали беше спонтан чин? Дали сте го запоставиле вашиот партнер? Дали таа врска траела долго?

За да ја вратите довербата, повеќе не смее да има слични активности нити од ваша страна нити од негова страна. За секој проблем во врската, вината лежи кај обете страни, и кај оној што изневерил и оној кој бил изневерен.