КАТЕГОРИИ НА НАЈСТАРИОТ ЗАНАЕТ. Какви видови сексуални работнички разликуваме

6 јуни, 2020
нмкм

Посветеноста кон проституцијата во професионален контекст направи поделба на најстариот занает и класифицирани сексуални работнички по категории. Има такви кои повремено ја практикуваат оваа професија, честопати во форма на „скратено работно време“, но и оние кои се целосно посветени. Од друга страна, нови термини и селекција се наметнуваат кога станува збор за справување со најстариот занает. Една од нив, која најмногу го привлекува вниманието на јавноста, е „турбо“ проституцијата.

Старлетите или турбо проститутките се луѓе изложени на медиуми кои се појавуваат во реални емисии, некои талкаат во музички води, презентери … и во суштина немаат основа за понатамошна кариера или официјална професија. Нивната цена расте пропорционално со нивниот изглед во медиумите. Естетиката е скоро неизбежно пренагласена и хируршка преобликувана форма за да се здобијат со одредени и пожелни атрибути што предизвикуваат еротски нагони.

Елитната проституција, иако повеќето ја класифицираат со горенаведеното, е нешто сосема друго. Во овој случај, честопати се работи за високообразовани жени, некои дури се мажени, тие се занимаваат со својата службена професија за која се школувале, а за дополнителна заработка, според строго дискретен договор, тие обезбедуваат сексуални услуги на еднакво елитни клиенти. Дури и ако се подложени на естетски процедури, тие изгледаат пристојно и не ја надминуваат границата на добар вкус.

Клиенти кои бараат ваков вид задоволство, за што плаќаат, се разликуваат во скоро идентични критериуми како продавачи на љубов. Постојат бескрајни мотиви, од љубопитност, фетиши, животни фази, видови забава … Дури и психолозите не можат да дадат прецизен одговор на прашањето зошто има проституција и зошто здрав и млад човек е подготвен да плати за да сподели друштво со „кралиците на ноќта“.