Маж флертувал со друга девојка додека бил на вечера со неговата сопруга! Наместо да биде лута, ТАА го направила ова!

16 септември, 2020
же на

Има многу кои живеат флертувајќи без да можат или сакаат поинаку да комуницираат со спротивниот пол.

Оние кои имаат флерт во крвта. За да знаеме како да ги препознаеме, па дури и да ги разбереме, побаравме објаснување од Курјацки Станиќ, психолог и психотерапевт.

Дали има луѓе за кои природата е таква што, дури и кога се во најсреќни врски и бракови, треба да заведуваат?

Флертувањето е моментален, необврзувачки и забавен комплимент за нечија привлечност. Заведувањето е систематска, насочена манипулација со друго лице.

– Некои луѓе го разбираат флертувањето како начин да покажат или да добијат комплимент од друга личност, да ја подигнат својата самодоверба на брз и безопасен начин, без да ги доведуваат во прашање чувствата што ги имаат кон партнерот – вели Курјачки Станиќ.

Додворувањето, за разлика од заведувањето, е искрен обид да го привлечеме вниманието на личноста за која сме вистински заинтересирани.

– Се сеќавам на една жена која рече дека ќе се разочара ако нејзиниот сопруг барем малку не флертува со домаќинката кога одат на нечија забава. Флертувањето во овој случај го гледа како пристојност – вели психологот.

Сепак, некои луѓе можат да имаат здрава самодоверба во сите други сфери на животот, без да имаат недостаток на самодоверба како сексуално суштество. На пример, една жена знае дека е паметна, забавна, добра пријателка и мајка, но се чувствува несигурно како жена, не верува дека е привлечна за мажите. Својата несигурност тогаш може да ја компензира со флертување секогаш кога ќе се најде во машко друштво, без оглед на ситуацијата и контекстот.

Многу луѓе флертуваат без многу размислување, честопати несвесни за тоа како другата личност може да го разбере нивниот израз, невербални знаци или говор на тело.

– Ако некое лице се чини дека постојано флертува, многу е веројатно дека тоа не го прави свесно, но тоа е начинот на кој одамна научил да комуницира со спротивниот пол – истакнува Курјацки.

Поради тоа, тие можат да ги донесат себеси и другите околу нив во непријатни ситуации. Иако е прилично лесно да се утврди кога некој флертува со нас, честопати се случуваат недоразбирања. На пример, девојчето може да има убава, широка, љубезна насмевка, а нејзиниот соговорник може да го протолкува нејзиниот вообичаен гест многу лично, како показател за нејзиниот интерес за него.