Мажите најмногу изневеруваат на оваа возраст, а причината е целосно неверојатна

18 мај, 2020
Naslovna

Додека ние би помислиле дека непослушните момци полесно влегуваат во прељуба, вистината е всушност поинаква. Најновата студија за апликацијата за состаноци „Ешли Медисон“ покажа дека помладите мажи изневеруваат помалку, во споредба со постарите.

Николас Волфингер, професор по социологија на Универзитетот во Јута, анализирал податоци од Американскиот институт за семејни студии, кога го поставил следново прашање: „Дали некогаш сте се сексале со друго лице додека сте во брак?“

– Повеќето брачни партнери во Америка се верни на моногамија. Но, важно е да се истакнат разликите поврзани со возрасните групи. Податоците сугерираат дека луѓето во педесеттите и шеесеттите години се свртуваат кон прељуба – истакнува Николај.

Дополнителна анализа на податоците од Генералниот социјален преглед открива дека повеќето прељубници биле во брак повеќе од 20 години.

Еден од учесниците во студијата кој открил дека ја изневерува својата сопруга имал над 70 години.

Зошто мажите изневеруваат?

– Дали мажите постари од 55 години имаат афери затоа што се средовечни и се во брак во просек од 20 до 30 години, или затоа што ја достигнале возраста кога имаат поголема желба за сексуално истражување? И двете можат да бидат причини – истакнува познат американски социолог.

Кога сте во брак 30 години, многу лесно може да се случи да ја изгубите страста, едноставно кажано, да ви е здодевно од партнерот со кого поминавте толку многу време. Волфингер забележува дека „решението може да лежи во потенцијалните лекови и други лекови за еректилна дисфункција, кои излегоа на пазарот пред 20 години“.

Друг интересен наод на студијата е дека дури и кога луѓето прават прељуба, тие не ги поддржуваат другите што изневеруваат.

– Ставовите на луѓето не одговараат на нивното однесување, класична приказна својствена за општествените науки – истакнува професорот.