Многу жени грешат бидејќи се откажуваат од себеси, кариерата и пријателите за да останат во врска

12 септември, 2020
ljubavni-par-foto-pixabay-830x0

Жените почесто се откажуваат од себе за да одржат врска. Тие се откажуваат од кариерата, пријателите, интересите и на крајот животот се сведува на опасна игра „тој или ништо“ Кога влегуваме во врски, тоа обично го правиме од љубов, не размислуваме дали можеме да функционираме со партнерот на долг рок. Често се случува да ги смениме старите навики во врската, да го одложиме гледањето пријатели, да се откажеме од хоби, но тоа може да оди во крајност, така што сè што правиме вклучува партнер.


Во нашето патријархално општество, жените почесто се одрекуваат од себе за да одржат врска, брак, семејство. Тие се откажуваат од своите кариери, образование, пријателства, таленти, интереси и на крајот нивниот живот се сведува на опасна игра „тој или ништо“. И што се случува кога тој сака да излезе од таква врска? Повторно игра сè или ништо.

Токму тоа беше како В. (37) кога ја запознав. Стравувајќи дека нејзиниот сопруг може да ја напушти, таа е емоционално и егзистенцијално зависна. Свесна дека не може да си дозволи на што е навикната – тој заработува повеќе од неа. Свесна е и дека стравот ја тера кон посесивност и љубомора – порано не беше таква. Сега таа му се јавува на телефон секој час, гледа во часовникот кога ќе излезе сам, ако остане долго време, се случи катастрофа, го посетува на работа со изговор дека треба да му донесе нешто.

Ја прашав, зошто го проверува својот сопруг? Како се чувствува во моментот кога ќе го провери, и пред се дали се чувствува виновна? „Се чувствувам безбедно“, одговори.


Ние разјаснивме нешто: контролата дава сигурност, но тоа чувство на сигурност трае кратко, невозможно е да се проверува без престан. Бидејќи чувствата на контрола и безбедност се мешаат, се појави само прашањето, колку и каква контрола има над сопствениот живот.

Со текот на времето, дојдовме до разликата помеѓу контролата и безбедноста. Најдобар начин да бидете безбедни е да научите да ги контролирате вашите реакции, бидејќи работите не се случуваат сами од себе, но нашето однесување доведува до одредени ситуации. Затоа е потребно да се преземе одговорност на време.

Во следната фаза, В. се обиде да го организира својот живот поинаку. Се запишала на курс за танцување, кој го сакала со години, а потоа изјавила дека ќе го заврши факултетот. Потребата да го контролира нејзиниот сопруг исто така стивна, и расправиите станаа поретки. В. сè уште не е целосно независна од него, но знае дека ќе се снајде, дури и ако го изгуби. Најважно е што таа сега има свои интереси и активности, во кои тој не мора да е вклучен и дека нејзината самодоверба е зголемена.