Научниците потврдија дека оваа љубовна тактика при наоѓање потенцијален партнер навистина успева

27 јуни, 2020
Annotation 2020-06-27 213530

Играње улога на “недостижен ” или “недостижна” навистина има магично дејство бидејќи нас луѓето тогаш не перцепираат како секусално посакувани, а поентата е во тоа дека ”ловот” влијае на нашaта потсвест и веднаш сме заинтересирани.

Научниците од Универзитетот во Рочестер и од Центарот Херцилиј излегле различни ефекти од играње на разни љубовни тактики кои заклучиле дека глумењето “недостижен” навистина зголемува нечија посакуваност, како што пишува Mirror.

“Луѓето кои ни изгледаат лесно достапни не се никаков предизвик, напротив може да делуваат малку очајно поради што губат од привлечноста”, изјавил Гурит Бирнбаум

Во текот на истражувањето направиле неколку експерименти за да ги проценат ефектите на играта “недостижност”.

Во еден експеримент студентите комуницирале со луѓе чии интернет профили укажувале дека е тешко да ги придобиеш или се лесни да ги привлечеш.

Резултатите открија дека профилите кои биле тешки да се придобијат, ги ценеле и ги сметале за посакувани партери. Потоа истажувачите анализирале разговори, испитувајќи дали играњето недостижена ја зголемило сексуалната желба, како и повторно да се видат или да се слушнат со луѓето кои ги доживуваат на овој начин.

Повторно се докажало дека оние кои ги доживуваме како поголем предизвик за да ги освоиме, автоматски се попривлечни. Сепак ова истажување кажува дека физичката привлечност е една од компонентите на вкупната привлечност, а самодовербата и љубовните игри може да имаат дури поголем ефект на тоа како нашите потенцијални партнери не доживуваат.