Науката направила формула: Пресметајте колку ќе трае вашиот брак

4 октомври, 2020
glavna -221271442_1000x0


Колку ќе трае вашиот брак зависи од многу работи, на крајот на краиштата, не може да се предвиди иднината. Сепак, двајца американски психолози, Џон и Џули Готман, тврдат дека развиле златна формула со која можете да утврдите колку навистина ќе трае вашиот брак.

По истражувањето со вклучено 130 младенци, Готман утврдија со прецизност од 94 проценти, златно правило од 5: 1, што покажува дали бракот ќе трае или ќе заврши со развод. Расправиите во бракот се неизбежни, но има и начин да се искористи конфликтот за подобрување на врската. И, тука дојдовме до односот 5: 1 – за секоја негативна работа што ќе му ја направите на партнерот, треба да направите пет позитивни работи за да ги избришете лошите страни на она што сте го направиле.

san, spavanje, veza, brak

Готманови наведуваат дека паровите кои го применувале правилото 5: 1 имаат врска што ќе го издржи тестот на времето. Во време на изолација, тензиите се зголемуваат уште повеќе, но тоа не значи дека треба дополнително да ја оптоварувате вашата врска. Секогаш имајте на ум дека правилото 5: 1 важи на долг рок, и ако го применувате постојано, можете да преживеете сè, дури и пандемија