Порно одмазда: Објавувањето приватни видеае новиот тренд- што и како да се прави со тоа?

2 октомври, 2020
порн

Раскинувања, раскинувања, раскинувања, освен што не се пријатно искуство да се доживеат сами, скоро секогаш со себе го носат и делот каде што личноста преку улица, нашиот партнер кој до неодамна беше нашето најблиско и најпознато суштество, магично се претвора во личност што ние не знаеме. Во личност која можеби повеќе не нè сака нас или нас, но која во согласност со тоа носи цела низа повеќе или помалку драстични одлуки и постапки кои многу често се суштински поврзани со поништување на нечија болка на другите. Точно, порано и самите бевме таа личност, но од која страна и да сме, треба да имаме предвид дека раскинувањата дејствуваат само како војна „во која сè е дозволено“, но не се, затоа што вклучуваат луѓе кои имаат мисли, емоции, спомени дури и тогаш треба да знаете за мерката, почитта, loveубовта што некогаш постоела и пред се да размислите за последиците.

Приватни видеа снимени за забава, експериментирање, возбудување или која било трета причина зошто двајца (или повеќе) самосвесни возрасни лица се согласија да го снимаат својот сексуален чин и да го имаат на лента (снимањето без согласност е веќе посебна категорија за посебен текст, пресуда и кругот на пеколот) кои се објавуваат по паузата како еден вид „одмазда“ без согласност на некој од актерите, за жал се многу чести. За жал, тој број се зголемува во последно време, и овој чин има свое име. Порно за одмазда. Јасно е дека оваа фраза не е целосно на место, бидејќи не е сè што има сексуална содржина веднаш порно филм, а „одмаздата“ е многу лизгава падина, бидејќи честопати нема причина некој да се одмазди, туку само фактот дека тој остана зад себе. Во секој случај, одмаздничкото порно е таму и таквата содржина се повеќе и повеќе во бесконечните длабочини на Интернет.

Во текот на 2020 година, линија за помош на порно порции, линија за помош на жртвите на овој вид насилство во Велика Британија, доби над 2.000 пријави поради снимки пронајдени на Интернет, што е за 22% повеќе од минатата година, а две третини од жртвите се жени. Софи Мортимер, менаџер на телефонската линија за помош, рече дека многу повици доаѓаат од луѓе кои се во насилни односи, што целосно се совпаѓа со податоците за зголемувањето на вкупната стапка на насилство врз жените за време на карантин пријавено од многу организации ширум светот. Еден од центрите за помош на жртвите на семејно насилство во Велика Британија забележа 700% поголем број повици за само еден ден во април каде два повика станаа 14, во Бразил вкупната стапка на насилство на државно ниво се зголеми за 40-50%, а од Автономните жени На почетокот на вонредната состојба во април, во Белград беше потврдено дека видно е зголемен бројот на СОС-повици испратени од жени жртви на семејно насилство. „Луѓето се поранливи на карантин“, рече Мортимер, „или со своите злоставувачи, или затоа што се сами и воспоставуваат нови контакти преку Интернет што завршуваат со материјална злоупотреба и зголемување на овој вид насилство“.

Ако ништо друго со бројките што се зголемуваат и оставаат зад себе ист број на трауматизирани лица, или ако не се трауматизирани и секако емотивно потресени, знаеме дека ситуацијата е сериозна. И дека ништо не е „ново нормално“, туку дека е присутно одмаздничко порно и е крајно деструктивна форма на партнерско насилство што остава долготрајни последици врз менталната состојба на жртвата и безбедноста и довербата што тие ја чувствуваат и дека треба да се третира на тој начин. И на сите нивоа од држава до индивидуална. Законски, воведување нови закони што ќе ја штитат жртвата и ќе гонат поединци, но страници што објавуваат ваква содржина и прават сè за жртвите да не зависат од добрата волја на домаќинот на веб-страницата, дали дистрибуцијата на таквата содржина ќе продолжи. Поединечно да се преиспитаме како и зошто реагираме, како реагираме и кој ги формирал ставовите што ги земаме стандардно?

Можеби нема да може да се потпреме целосно на законодавството за да се земат работите во свои раце и да се решат правилно и да се казнат сторителите со затвор за емоционалното и психолошкото насилство што тие го нанесуваат, ниту на страниците што ќе бидат доволно етички точни за да се објават само оние видеа каде што постојат. напишани траги на согласност, но тоа е на правилно поставување, за што можеби го имавме најдобриот пример неодамна во околината. Пример дека на кукавичлукот и насилството може да се постапува само со самосвесно и смело дејствување. Не со загриженост за совеста и понатамошно само-жртвување, туку со нормализирање на она што е на снимката. Со детабилизирање на женската сексуалност, која има право да сака исто како и машката сексуалност и да не биде обележана за тоа. Со тресење на сите етикети со цел да ја преземеме контролата врз сопствената слика над која никој не може да ни го одземе правото.