Познати експерти говорат за разводот: Отуѓувањето е суштински обид за контрола врз другиот родител

18 септември, 2020
1311817


Хрватска е домаќин на 3-та Европска конференција со меѓународно учество EAPAP (Европска асоцијација на практичари за отуѓување на родители), што е во организација на Поликлиниката за заштита на деца и млади на градот Загреб до 18 септември 2020 година во форма на веб-семинар.

Отуѓувањето е форма на емоционална злоупотреба на дете, во кое дете под влијание на едниот родител го отфрла другиот родител и се отуѓува од него (без тој родител да биде насилник или лош родител), развивајќи сериозни негативни последици за менталното здравје и прилагодување во доживотна перспектива.

Ова прашање го презентираат и дискутираат светски и регионални експерти, т.е. 18 странски и 14 домашни предавачи, а се пријавиле повеќе од 400 учесници од целиот свет. Целта на конференцијата е да се усогласи лекувањето на ваквите случаи низ целиот систем за заштита на децата, како и да се обезбедат упатства за многу потребната терапевтска работа со овие деца и семејства.

Светски експерт од областа на отуѓување др. Џенифер Харман од САД истакна: „Отуѓувањето во семејната динамика може да се смета и за екстремно насилство, не само врз дете, туку и кон другиот родител. Отуѓувањето во суштина е обид да се контролира другиот родител и детето, секаде над грбот на детето.

Постепеноста и давањето време на родителот да се промени независно во отуѓувањето не носи резултати ‘. Карен Вудал од Велика Британија ја истакна големата одговорност на системот за заштита на децата. „Експертите можат да придонесат за проблемот или да бидат дел од решението“, рече таа, осврнувајќи се на важноста од препознавање и дијагностицирање на проблемот со отуѓување на децата. Првите два дена од конференцијата се посветени на професионалци кои работат со деца, а третиот ден е отворен за јавноста, особено како едукација за заинтересираните родители.