Сакаш една, запросуваш друга? Науката објасни зошто мажите не секогаш стапуваат во брак со својата најголема љубов

7 јули, 2020
svadba

Колку пати сте слушнале приказна за тоа колку некој маж ја сакал девојката и завршил со брак со друга? За жал, браковите што не се склопени од најголема љубов, се случуваат главно затоа што чмажот не успеа да ја сретне вистинската љубов по пропаѓањето на таа фатална врска, а заради притисокот и староста на животната средина, се воспоставува брак со лицето со кое во моментот се во врска, а за која не се сигурни дека таа е вистинската личност за нив.

Се чини дека таквата одлука е почеста кај мажите, каде што бракот со личност која не е нивна вистинска љубов се случува заради ненадејна бременост, притисок од родителите и околината, фактот дека целото друштво се оженило, а тој не.

Исто така, постојат ситуации во кои мажите оставаат долгорочни партнери и луѓе што искрено ги сакаат, па затоа по некое време ѝ предлагаат брак со следната девојка.

Една анкета на веб-страницата „Quora“, собра поголем број членови на посилниот пол со прашањето дали се омажиле за љубовта на нивниот живот и ако не, зошто не. Резултатите покажале дека повеќето мажи не стапиле во брак кога ја нашле вистинската љубов, туку кога се чувствувале подготвени.

Ова го потврдија научниците преку истражување во кое учествувале над 2.000 парови, што покажало дека дури 73 проценти од испитаниците се во брак со луѓе за кои сметаат дека не се соодветни за нив.

Експертите и психолозите тврдат дека истражувањето исто така покажало дека кај мажите потребата да се смират се јавува најчесто на возраст меѓу 28 и 32 години. Резултатите ги шокираа самите истражувачи, затоа што отсекогаш се сметало дека жените се оние кои се подготвени да сторат се за да стигнат до прстен, а дека мажите ќе сторат сé за да стапат во брак и обврски што е можно покасно.

Потребата на мажот да се ожени за да биде оженет, поради друштвото, безбедноста и поддршката, а не од вистинската љубов, не е нова вест и се објаснува со желбата да припаѓаме некому.

Идејата да се биде сам е тешка. Иако повеќето мажи се преправаат дека се имуни на осаменост, тие всушност се плашат да бидат сами и несигурни.

Се разбира, доаѓаме и до тоа – што ќе кажат соседите? Кога ќе достигнете одредена возраст, луѓето почнуваат да ве сретнуваат и ве гледаат со чудење. Можете да прочитате точно на нивните лица дека сакаат да ви кажат нешто како зошто не се однесувате како нормален маж, каде е вашата сопруга? Со текот на годините, сè почесто одите на свадби и забележувате како седите на маса каде има луѓе кои не се во врски и на кои значително се намалува бројот на присутните. Ќе има три мажи и една девојка на таа маса. И одеднаш се наоѓате лице в лице со нив и се прашувате што се случило и сфаќате дека треба да промените нешто во животот – рече во една прилика Ник Соман, основачот на „Like Bright“.

Тогаш на многумина им се чини дека не се во можност да најдат подобар партнер и сметаат дека е подобро да се биде со некој отколку да се биде сам, а тоа, се разбира, на крајот, не е најдобрата одлука.