Што би требало да направат жените веднаш после сексот?

6 јуни, 2020
секс

Сексот е индивидуална и многу интимна работа. Иако сите имаме различни потреби, после тој интимен чин сите жени треба да направат една работа.

Сексот е чин во кој телото минува низ бројни промени. Иако секој од нас има различни желби и потреби,но телото на скоро секого реагира на многу сличен начин.

Една од овие реакции е потребата да се уринира после секс. Кај некои жени потребата може да биде многу силна, додека кај други се појавува по неколку минути. Таа потреба во никој случај не треба да се игнорира.

Зошто уринираме после секс?

Нашето тело е многу софистицирана машина чија улога е да нè заштити максимално од потенцијалните опасности што демнеат во нашето опкружување.

Една од овие опасности лежи во бактериите. Имено, за време на сексуален однос, телото е изложено на бројни бактерии кои можат да се „кријат“ на места каде што не ги сакаме.

Д-р Невен Капун, специјалист по урологија, објаснува како воспалението на мочниот меур е директно поврзано со сексуалниот однос.

За време на сексуалниот однос, бактериите се шират низ уретрата до мочниот меур, што кај жените може да доведе до акутно воспаление на уринарниот тракт. Со уринирање после секс, ние всушност сме „чистиме“, односно го плакниме уринарниот тракт од

бактерии “, истакнува Капун.

Токму заради ова, ако чувствувате голема потреба да уринирате после секс, одложете го гушкањето неколку минути и слушајте го вашето тело.