ТОКСИЧНИ навики во врските за кои луѓето не се свесни!

5 октомври, 2020
veze


Факт е дека голем број луѓе не знаат што е нормално однесување во врската, а повеќето од нив остануваат во врски што требало да завршат многу одамна.


Вашиот партнер треба да ја „поправи“ вашата емоционална состојба

Сосема е нормално да бидете поддршка и да очекувате поддршка од личноста со која сте во врска. Но, поддршката и постојаното потпирање се две сосема различни работи. Не треба да очекувате дека лицето со кое сте во врска ќе ги реши вашите емоционални и ментални проблеми. Вашите емоции и вашите проблеми се првенствено ваши. Секој возрасен човек треба да биде способен и да се справи со своите емоции. Ова, се разбира, не значи дека на патот кон самореализација или во лекувањето на ментална болест, вашиот партнер не треба да биде тој што ќе навива за вас. Ова значи дека не треба да очекувате другите да донесат заклучоци и решенија за вас.

Партнерот е вашата „подобра половина“

Верувањето во половини што се надополнуваат е многу честа појава, но може да ги наруши односите. Ниту едно лице не треба да го бара значењето и интегритетот на сопственото битие надвор од себе. Лице кое не е во мир со себе и кое не го пронашло најдобриот и најбезбедниот партнер во себе не може да биде добар партнер.


Сомневање

Никој, но никој не може да знае што ви паѓа на памет. Нормално и пожелно е да чувствувате неверојатна врска со личноста со која сте во врска, но тоа не значи дека таа може да ги чита вашите мисли. Не давајте на вашиот партнер совети и делови од сложувалката за да извлечете заклучоци од тоа. Бидете отворени и искрени кога станува збор за комуникација и кога станува збор за работи што ги сакате и не ги сакате. Во спротивно, вашата врска нема да трае.

Нездрава еднаквост

Еднаквоста во врската е задолжителна. Никогаш не си дозволувајте двојни аршини, односно не дозволувајте да важи едно правило за вас, а друго за вашиот партнер. Исто така, не менувајте ги „правилата“ во ваша корист. Но, исто така, не очекувајте секогаш еднаквост за секого и не враќајте. На пример, ако сте подготвиле вечера и вашиот партнер не може да издржи миење садови, не го присилувајте да го стори тоа. Постојат и други работи со кои може да ви помогне и преку кои може да покаже дека ги цени вашите напори и работа. Ако не сакате правосмукалка, оставете му го на него. Секогаш можете да се согласите за такви работи. Исто така, не враќајте во иста мерка. Ако вашиот партнер ви направил штета и ако сте му простиле, не враќајте се на тоа и не се одмаздувајте.