Загрозени сме од недостиг на кондоми! Најголемиот светски производител предупредува: Залиха има уште за само два месеци

4 септември, 2020
Caucasian couple lying on bed together sex concept

Кондомите се сметаат за најбезбедна контрацепција.Барем кога станува збор за сексуално преносливи болести. Сепак кондомите наскоро би можеле да станат проблем поточно нивните залихи. Најголемиот светски производител на кондоми предупреди на глобален недостиг на овој производ, а се проценува дека ќе има залиха за само два месеци.

Седиштето на компанијата е во Малезија, и е производител на една петтина од кондомите во светот. Тие само ги рестартираа производствените капацитети пред неколку дена. Според компанијата кондомите главно се произведуваат во Кина и Индија, а пандемијата особено ги погодува овие земји.

„Во меѓувреме, побарувачката рапидно расте, бидејќи властите ширум светот апелираат да останат дома секогаш кога е можно, а паровите во моментов не размислуваат за потомство додека трае пандемијата, поради здравствени ризици“, рече Го Мијаја Кјат, извршен директор. овие компании.

Тие прават повеќе од пет милијарди кондоми годишно и ги извезуваат во повеќе од 140 земји.