4 август, 2020

Постојат луѓе кои по сексуалниот однос се чувствуваат лошо и тажно. Ова почесто се случува кај жените, но и мажите не се исклучок. Зошто е ова вака?

Постсексуалната депресија се јавува непосредно по сексуалниот однос, а се базира на негативни чувства, како што се тага, анксиозност и раздразливост, дури и доколку односот бил задоволувачки.

Ваквите чувства имаат и еволуциска функција.

„Постсексуалната депресија не е ретка, но често е поврзана со некоја траума или чувство на тага и каење. Во такви моменти доаѓа до експлозија на хормоните во телото”, вели сексуалниот терапевт Денис Ноулс.

„Сексот е многу интимен чин, а организмот ослободува многу хормони. Тие доаѓаат одненадеж, но и нивното ниво опаѓа, па по сексот може да следи чувство на тага”.

Но, доколку ова ви се случува често после сексот, тогаш во прашање е поголем проблем, кој претежно сигнализира на проблеми во односот.

Остави коментар

Почетна // Life Story // љубов и секс // Зошто некои луѓе се чувствуваат тажно после секс?
Горе