Лушпите од јајце веќе никогаш нема да ги фрлите откако ќе го прочитате следново

21 мај, 2020
Screenshot_2020-05-21 Nakon što ovo pročitaš, vjerojatno nikad više nećeš bacati ljuske od jaja u smeće

Дали сте знаеле дека лушпите од јајце се составени од дури 90 % калциум, намногу од сите други производи. На човечкото тело му е потребно многу калциум, за коскоте, заботе но и за нервите и мускулите.

Се разбира не би било убаво да јадете лушпа од јајце во вашата вечера, до дали сте знаеле дека токму тие лушпи се здрави за вашиот организам? Постојат повеќе начини како да ги употребувате. Постојат многу дискуции на темата дали јајцата ни се навистина толку потребни колку што се се вели, но една работа е сигурна дека нивните лушпи ни се потребни. Американскиот национален институт за здравје направил бројни истрашувања за правот кој се добива со мелење на лушпите, а резултатот е дека тој има бројни позитивни влијаниа на нашиот организам. Тие освен за внесот на калциум во телото се добри и за намалување на холестеролот и крвниот притисок. На пример една лашица мелени лушпи содржи 1000 до 1500 мг калциум што е 90 % од дневната потреба на нашиот огранизам од калциум. Еве и некои други позитивности од лушпите од јајца.

Чистење на загорена храна

Здробете неколку лушпи од јајце и ставете ги во тавата од јадењето каде имате остатоци од загореното и додадете сол и со жица за чистење под млас топла вода изцистетее ја тавата која пото ќе биде како нова.

Ги остри ножевите во блендери или мултипрактки

Да се користи камен за острење на ножевоте во блендерите или сецката е невозможнно. Зато ставете лушпи од јајце во замрзнувачот на пола час и потоа ставете ги во блендерот. Додајте малку вода и уклучете го апаратот. Ножиците ќе бидат повторно остри.

Можете да ги користите како ѓубриво за растенија

Ова е поради калциумот кој исто така им е потребен и на растенијата. Исушете неколку лушпи и сомелете ги колку што е можно поситно. Добиената прав измешајте ја со земјата.


Лушпите може и да се јадат

Но тоа не значи дека може цело јајце спремно да го изедете. Треба да ги сомелете лушпите со помош на блендер или друг апарат и правта да ја додавата во храната за дополнителен извор на калциум.

Може да направите и пијалок или кафе

Најлесен начин за консумирање е правот од лушпите да го додадете, пола лажица во чаша вода иако најверојатно тоа нема да ви биде вкусно. Но затоа може да го додадете правот во smoothy или во други блендирани овошја.

Во кафето исто може да додадете од правот, а со тоа тоа ќе биде повкусно. Лушпите од јајце го прават кафето по не горко но и по кремаво. Осигурајте се дека лушпите се добро исушени, можете и да ги ставите на плех во рерна на 180 степени 10 минути, со што ќе бидат уништени сите бактерии.