Мамо, колку ќе пораснам? Одговорот не е ист за момче и девојче

6 август, 2020
Annotation 2020-08-05 211621

Доаѓа време кога не можете да молчите за прашањата на децата или да го одложите одговорот. Понекогаш тие се упорни и не прифаќаат не знам како одговорот.

Така, во одреден момент, за децата станува важно колку пораснале и колку ќе пораснат. Исто така, ве замолуваат да им кажете колку ќе бидат високи кога ќе станат големи. Врз основа на две едноставни формули, различни за девојчиња и момчиња, навистина може да одговорите приближно правилно.

“Оптималниот раст на детето е еден од најсигурните показатели за добро здравје на детето, соодветна исхрана и поволно психо-емоционално опкружување. Висината е вродена особина под влијание на многу фактори, па затоа не е лесно да се предвиди генетскиот потенцијал за секоја личност. Сепак, постои силна статистичка корелација помеѓу висината на родителите и висината на нивните деца и таа корелација се нарекува генетски потенцијал за раст “, вели Прим. Д-р Олга Станојловиќ, педијатар.

ПОСАКУВАНАТА ВИСИНА е очекуваната висина што ќе ја достигне човекот по завршувањето на растот. Се пресметува врз основа на полот на детето и висината на родителите.

МОМЧИЊА = (висина на мајката (см) + висина на таткото (см) + 6,5) / 2

ДЕВОЈКИ = (висина на мајката (см) + висина на татко (см) – 6,5) / 2

Фактори кои влијаат на растот

* Генетски фактори. Наследните фактори, вклучително и етничката припадност, предизвикуваат големи разлики во висината на здравите деца од иста возраст и пол, како и големи разлики во почетокот на пубертетот.

Foto: depositphotos/AlexLipa

* Влијанието на генетските фактори станува доминантно по втората година од животот; од таа возраст се забележува позитивна корелација помеѓу висината на детето и просечната висина на родителите.

* Здраво дете од трета/четврта година до пубертет следи одредена крива на раст што е во согласност со висината на родителите.

Исхрана – Растот зависи од достапноста на хранливи материи потребни за енергија и градбени потреби. Внесувањето на протеини, особено есенцијалните масни киселини, е особено важно, а витамините (особено А ​​и Д) и некои микронутриенти исто така се неопходни за раст. Негативното влијание на недоволната или несоодветната исхрана е особено изразено во периоди на брз раст, т.е. за време на пренаталниот раст и кај новороденчињата.

Ендокрини хормони – Растот е под влијание на ендокрините хормони. Хормонот за раст, тироксинот, инсулин, кортизол и половите хормони имаат директен ефект врз растот на ткивата, додека многу други хормони се важни за обезбедување енергија и метаболичка рамнотежа. Хормонот за раст игра клучна улога во одржувањето на нормалната стапка на раст во текот на детството и пубертетот и сексуалните хормони во пубертетот. Бројни фактори за раст на ткивото се познати и денес.

Хронични заболувања – Децата со хронични заболувања се пониски од нивните врсници (болести на бубрезите, срцеви заболувања, дигестивни органи, крв, метаболизам, имунодефициенција, автоимуни и многу други). Оштетувањето на растот зависи од времетраењето на болеста, времето на појавување и природата на болеста.

Сезонски варијации – Процесот на раст се карактеризира со нееднаквост во стапката на раст, а влијанието на сезоните може да се забележи кај 30 проценти од децата. Највисока стапка на раст во висина е забележана во пролет, а во тежина во есен и зима. Затоа, интервалот помеѓу две мерења треба да биде најмалку шест месеци, а оптимално една година, за да се избегнат сезонските варијации.

На растот на детето влијаат и меѓусебно поврзаните фактори на околината во која живее детето, хигиенските и психо-социјалните состојби, како и зачестеноста на заболувањето на детето.

Луѓето стануваат се повисоки

Во многу земји, и во нашата, од средината на минатиот век, забележано е дека постои постојан тренд на зголемување на висината на населението за еден сантиметар за десет години. Повеќето научници веруваат дека овие се поволни услови на животната средина – исхрана, вакцинација, примена на превентивни мерки и многу повеќе. Исто така, постои секуларен тренд на порано појавување на пубертетот.

“И покрај бројните сознанија од современата наука, постојат бројни празнини во знаењето за меѓусебното влијание на генетските, хранливите и ендокрините фактори. Се уште нема објаснување за релативно големите разлики во висината на здравите деца на иста возраст и пол како возрасните”, вели педијатарот.

Eskişehir escort - Sekabet kaç oldu -
Superbetin yeni adresi
-

Dinamobet link

-

kolaybet giriş yapamıyorum

- escort - Casinomaxi bağlan - Goldenbahis - Sultanbet - mobilbahis giris