Маските обезбедуваат заштита, но не сто проценти: Памучните маски нѐ заштитуваат само 40 проценти, а медицинските?

22 октомври, 2020
corona-5153949_1280

Јапонски истражувачи докажаа дека маските можат да обезбедат заштита од честички на коронавирус во воздухот, но дури и маски со професионален квалитет не можат целосно да го отстранат ризикот од инфекција.

Научниците од Универзитетот во Токио изградија безбедна комора со глави од кукли свртени една кон друга.

Една глава, опремена со небулизатор, симулираше кашлање и исфрлени вистински честички од коронавирус.

Втората имитираше природно дишење со комора за да собере вируси што минуваат низ дишните патишта. Памучна маска го намалува приемот на вирусот до 40 проценти во споредба со ситуација кога воопшто нема маска.

Медицинската маска N95, користена од медицински експерти, ги запира честичките на вирусот до 90 проценти. Сепак, дури и кога маската N95 е целосно прицврстена за лицето, некои честички од вирусот успеваат да се апсорбираат.

Кога маската е ставена на главата на кукла која кашла, памучните и хируршките маски блокираат повеќе од 50 проценти од честичките на вирусот.

„Синергетскиот ефект се појави во ситуација кога маските имаат примател на вирус и небулизатор на вирус“, напишаа истражувачите во студијата објавена во средата.

Постои растечки консензус меѓу здравствените експерти дека ковид-19 може да се шири низ воздухот. Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) ги ревидираше своите упатства овој месец, велејќи дека патогенот може да остане во воздухот со часови.

Друга група јапонски истражувачи користела симулации на суперкомпјутер за да покаже дека влажноста значително влијае на тоа како честичките на вирусот се шират низ воздухот.