Мажи со микропенис: Помал од кредитна картичка – во ерекција!

20 септември, 2020
ерекција нслов

Микропенисот е вистинска медицинска состојба или вистинска дијагноза, што може да предизвика многу голема непријатност кај мажите, но не мора да биде ограничување за задоволителен сексуален живот, велат експертите

Дали постои микропенис и како неговата големина влијае на перформансите на мажот и на задоволството на жената во врската? Честопати се чини дека ова не е вистински проблем, туку прашање на вкус и дека сето тоа зависи од тоа дали партнерите знаат добро да го искористат она малку што го имаат.

Како прво, микропенисот е вистинска медицинска состојба или вистинска дијагноза. Тоа се однесува на мажи чиј пенис е помал од две третини од оние „стандардни“ димензии, во зависност од возраста, бидејќи големината може малку да се промени со стареењето на мажот, вели урологот и експерт за сексуално здравје, др. Јамин Брамбат, од Орландо. Со оглед на оваа дефиниција, нешто помалку од околу 9 инчи во ерекција може да се смета за микро големина, вели тој.

Типично е што оваа состојба се дијагностицира кај новороденчиња, односно не може да се развие со текот на времето, вели др. Брамбат. Се смета дека причината е хормонална абнормалност за време на фетална гестација, вели др. Араш Ахавеин, уролог од Лос Анџелес.

– Се смета дека проблемот е во ниското производство на тестостерон во таа фаза, што обично треба да се зголеми и да доведе до брзо зголемување на пенисот кај нормален машки фетус, објаснува тој. Вистинската дијагноза е присутна кај 1,5 од 10 000 родени машки деца, додава тој.

За какви мерки станува збор?

Што се однесува до пенисот на бебето, нормалната големина е 2,5 сантиметри. Сè што е значително помалку од тоа, би се сметало за микропенис, вели урологот др. Одри Ри, од клиниката Кливленд. Според неа, просечниот пенис во опуштена состојба е долг околу 9 сантиметри, а во ерекција околу 22, па исто така се согласува дека нешто под 9 сантиметри може да се смета за микро големина.

За споредба, кредитните картички се долги нешто под 9 инчи, или околу 8,5, па ова е мерка што може да помогне во откривање на проблемот.

Честопати тоа е психолошки проблем

Не треба да се потценува колку е тешко за мажот да поседува микропенис. На крај, запрашајте се дали сте се насмеале кога го прочитавте насловот на статијата.

– Секоја дискусија за микропенисот доаѓа со социјални и културни импликации и влијае на тоа како мажите се гледаат себе си и според кои стандарди се оценуваат, вели др. Мајкл Реитано, експерт за сексуално здравје.

Како изгледа микропенисот?

Заедницата „МикроПенис“ на Редит им овозможува на членовите да објавуваат прашања и коментари. Можете да најдете многу слики, како што се шише сода, карти за играње, батерии и слично, со кои се споредува големината на пенисот.

Јасно е, се разбира, дека некои слики не одговараат на дефиницијата за микропениси во учебникот. Некои се мали, но не толку мали. Другите се скриени во наборите на маснотиите. Исто така е можно некои од овие незабележителни фалуси да се примери на состојба позната како „закопан пенис“ наместо микропенис, па сето ова треба да се има предвид.

Опции за третман

„Понекогаш може да му дадете на бебето со микропенис еден тон тестостерон во првите три месеци од животот и да предизвикате раст на пенисот“, вели др. Ри Третманот со тестостерон, додава тој, може да биде ефикасен дури и по повој, сè додека тоа се прави пред пубертетот. Друга опција е операција, односно фалопластика, вели др. Ахавеин, тоа е операција која користи ткиво од други места на телото (на пример, лобуси на мускулите на подлактицата) за да создаде нов, зголемен пенис (и уретра) за пациентот, вели тој.

Дали микро големината влијае на квалитетот на сексот?

Микро големината на пенисот генерално не ги спречува мажите во ерекција, да мастурбираат, да доживеат оргазам или да се навлажнат, вели др. Брамбат. Сепак, понекогаш микро типот нема да може да има продорен сексуален однос, посочува др. Ахавеин Ова значи дека е потребна и технологија за асистирана репродукција за да се зачне дете.

– Иако може да биде непријатна ситуација за некои мажи, тие исто така можат да имаат целосно задоволувачки сексуален живот, како за нив, така и за нивната партнерка – вели др. Реитано. Големината, додава тој, е најмалку важен фактор за мажот да и даде задоволство на својата партнерка.

Сексуален педагог др. Кејт Скалиси препорачува да се фокусирате на сексуални акти што можат да се извршат, а не на оние што не можат.

– Можете да доживеете многу забава и задоволство со прстите, устата и играчките. Лентите и продолжувачите на пенисот можат да помогнат пенисот да работи подолго, додека вибраторите се корисни за стимулирање на најчувствителниот дел од женските гениталии – клиторисот и Г-точката, или простатата или френулумот – вели тој.

Тој исто така предлага експериментирање со позициите за време на сексот. Перниците под колковите на партнерот можат да ја продлабочат пенетрацијата, на пример. И „кучешката“ поза е добра опција за мали пениси, бидејќи поголемите пениси можат да предизвикаат непријатност или болка. Сето тоа е прашање на креативност, вели Скалиси