Мажите ја сакаат оваа работа повеќе од водење љубов, но многу жени се плашат од тоа!

29 септември, 2020
не

Мажите наводно размислуваат за секс на секои седум секунди, и двојно повеќе за време на пубертетот. Кога „фраер“ и приоѓа на жена и започнува да разговара со неа, тоа може да биде само со цел да ја однесе во кревет. Таквите мисли се многу распространети и, за жал, некако „всадени“ во нашиот ум.

Сепак, тие не се точни.

Ед Дајмонд (73), психијатар и терапевт, објави напис на неговиот блог „добар проект“, во кој се занимава со темата машко-женски односи, односно за потребите што ги има посилниот пол.

Колку често ја слушаме изјавата „Мажите сакаат само секс“? Кога имав 17 години бев сигурна дека е вистина. Околу 37-годишна возраст, почнав да се сомневам во тоа тврдење. Денес, кога имам 73 години, со сигурност знам дека тоа не е точно – напиша Дајмонд.

Безбедно прибежиште наместо секс

Психотерапевтот вели дека долгогодишната работа со пациентите го довеле до следниот заклучок:

„Мажите сакаат безбедност повеќе од што било, дом „ безбедно прибежиште “, рече Ед.

Тој копнеж, вели Дијамант, е пред страста и желбата за секс.Сексот ни дава чувство на спокојство кога ќе се вратиме дома, а тоа е многу повеќе од чисто сексуално задоволство – пишува психологот.

Тоа е начин да се одморите и да се опуштите од секојдневниот притисок на конкуренцијата, што е особено изразено кај мажите. Сепак, мажите исто така можат да се откажат од сексот ако за возврат добијат заштита.

Една од работите што најмногу ми се допаѓа е да ја ставам главата во скутот на сопругата за да може да ме гали – пишува Дијамант.

Сепак, има еден проблем со оваа машка потреба. Многу жени не ги привлекуваат мажи кои ја покажуваат својата нежна страна.Фактот дека некој сака безбедност и заштита (како од мајката еднаш) не звучи како нешто силно и машко. Еве уште еден феномен кога станува збор за мажи кои бараат безбедно прибежиште: Жените се плашат од мажи кои не се чувствуваат машки. Тие знаат дека повеќето насилни мажи се всушност мажи кои се чувствуваат слаби и зависни. Покрај тоа, се претпоставува дека жените сакаат силни машки партнери затоа што сакаат да бидат партнери, а не мајки – објасни психологот.

Единствениот совет со кој терапевтот ни остава е дека треба да работиме на себе, и да го прифатиме нашиот партнер.

Само поголема храброст и самодоверба! – Тој рече.