Многу бордели прогласија банкрот! Проститутките се на раб на истребување

14 септември, 2020
борделСега, во некои делови на Германија, работата во црвените четвртини оди понатаму.

 Претседателката на Германското здружение на сексуални работници, Стефани Кле, сè уште е многу лута. И тоа на политичарите кои забранија оваа гранка да работи за време на круната на кризата.

– Политиката лошо се однесуваше кон нас. Она што се случува со проститутките, никого не интересира. Во исто време, ние не сме помалку важни од, да речеме, фризерите – вели овој решен 58-годишната во интервју за „Дојче веле“.

Загрозено социјално постоење Проститутките од Источна Европа беа особено погодени. – Многумина не знаеја како да го наполнат фрижидерот следниот ден, повеќето од нив се без финансиски заштеди, многумина платија даноци тука и за време на заклучувањето отидоа дома и не добија социјална помош – вели Кле. Управниот суд сега ја укина забраната за активности за сексуална услуга во најнаселената германска федерална држава Северна Рајна-Вестфалија.

Во многу други германски сојузни држави, борделите имаат дозвола повторно да се отворат. За многумина, укинувањето на забраната дојде предоцна. Многу бордели, вклучително и „Пашата“ во Келн, за која се сметаше дека е најголемата институција од ваков вид во Европа, ги затворија вратите.

Короната бара креативност

Повеќе од прашањето за тоа како работи работата во оваа гранка во моментот, Стефани Кле и нејзините колеги се заинтересирани за тоа како би изгледало во иднина со коронавирус, маски, правила за проред …

– Нешто ќе ни падне на ум, ќе бидеме креативни. Можеби ќе се вратиме на методите што ги заборавивме или потиснавме – вели Кле со насмевка, без да прецизира што точно мисли.

Таа проституција ќе преживее и дека е невозможно да се укине овој огранок, како што побараа некои хуманитарни организации, смета Ана Росенбах од социјалната служба на Каритас Келн.

Градот на Рајна може да се пофали со напредни проекти кога станува збор за грижа за проститутки и создавање подобри услови за нивната работа. За оние кои сакаат да ја напуштат „најстарата окупација на светот“, градот нуди неколку програми.

Насочени програми за започнување нов живот

– Не смееме веднаш да ги ставиме во социјална програма оние кои сакаат да се повлечат од претходното работно место. Постојат разни судбини, некои од нив ги прекинаа студиите или школувањето пред неколку години, а ние треба да погледнеме како да ги искористиме тие искуства – вели Розенбах.

Во 1999 година, таа работеше на нов закон со кој се легализира и регулира проституцијата во Германија, закон кој ја подобрува состојбата на жените на теренот.

Денес, организациите за заштита на проституција се борат со други проблеми. Многу жени и девојки доаѓаат од новите земји на ЕУ како што се Романија и Бугарија.

– Ние мора да се бориме против сиромаштијата во тие земји. И тука, во Германија, мора да им помогнеме на здравствените центри, така што не само што ќе бидеме успешни во борбата против ширењето на коронавирусот, туку и во заштитата на проститутките – заклучува Розенбах.