Познатите Timberland чизми повеќе нема да бидат исти: Компанијата го менува целиот концепт!

10 септември, 2020
boots-19344891920-830x0

Тимберленд, една од водечките светски брендови во индустријата за обувки и облека, планира своите производи да имаат позитивно влијание врз природата до 2030 година. Компанијата, како што вети, ќе се врати во природата повеќе отколку што е потребно. Компанијата, меѓу другото, има намера да ги подобри биодиверзитетот, квалитетот на водата и животот на земјоделците од кои набавува суровини. Овој план ќе се исполни со постигнување на две цели: 100% од производите да бидат дизајнирани да ги исполнуваат принципите на циркуларна економија, дека 100% од природните материјали се добиваат од регенеративно земјоделство. Преку кружниот дизајн на производот, Тимберленд има намера да го намали отпадот на нула и да добие не само неутрално, туку и позитивно влијание врз природата со добивање природни материјали од регенеративно земјоделство, се вели во соопштението на компанијата.

Ботинки мужские Timberland модель A1JHF - купить по лучшей цене в Киеве,  Украине в интернет-магазине Intertop

Така, производите ќе бидат направени од материјали што инаку би се потрошиле и ќе бидат дизајнирани така што ќе можат да се рециклираат на крајот од нивниот живот. Оваа есен, Тимберленд ја лансира својата прва колекција чизми изработени од регенеративна кожа што се произведува од фарми во САД. Тимберленд исто така работи со земјоделци кои се пионери во регенеративното земјоделство за да формираат нови синџири на снабдување за регенеративна гума, памук, волна и шеќерна трска со цел да ги постигнат своите цели до 2030 година.