Може да биде краткотрајно, но може и да трае ЦЕЛ ЖИВОТ! 6 причини поради кои се појавува зуење во ушите

3 септември, 2020
zujanje-u-usima-1536x1024

Понекогаш тоа е знак на друг здравствен проблем

Зуење на ушите или тинитус не е секогаш болест само по себе, но исто така може да биде симптом на проблем во организмот.

Но, што е тоа што го предизвикува ова иритирачко чувство и дали секогаш постои решение?

Најчеста причина за тинитус е оштетување на мали влакна во внатрешното уво.

Ова го менува процесот на испраќање сигнали, кои го контролираат начинот на кој слушаме одредени звуци, до мозокот.

Тинитус може да биде привремен, но понекогаш оштетувањето трае цел живот.

Еве ги 6-те причини за тинитус:

1. Стареење

Слухот на многу луѓе е слаб, се менува и е оштетен како што стареат. Ова обично се случува после 60-та година од животот и најчесто ги погодува обете уши. Проблемот е особено влошен од високофреквентни звуци, кои можат да го засилат тинитусот.

2. Гласни звуци

Зуењето во ушите може да биде предизвикано и од каква било форма на силен звук – без разлика дали станува збор за нешто што го слушате секој ден (градежни работници) или нешто што ви се случило еднаш во животот. Ова вклучува сè, од гласни технички машини и уреди, до концерти и натпревари на стадионите.

3. Премногу акумулиран восок во ушите

Сечие тело има природна навика да произведува восок во ушите, преку кој може да „фати“ нечистотија однадвор и со тоа да ја заштити внатрешноста на увото. Меѓутоа, ако не се чисти редовно и ако се собира премногу восок, можно е да имате тинитус, како и оштетување на слухот. Ако мислите дека го имате овој проблем, не обидувајте се сами да го решите со стапчиња за уши, туку посетете лекар.

4. Одредени лекови

Некои лекови може да предизвикаат зуење во ушите или ако веќе сте имале повремено зуење, може да го направат тоа уште полошо. Ова може да биде предизвикано од аспирини, диуретици, антибиотици и разни други лекови. Сепак, ова обично се случува само во случај на исклучително силна доза на лекови.

5. Инфекции на уво и синус

Можеби сте забележале дека слушате зуење во ушите за време на студ. Причината е инфекција на уво или синус, што влијае на вашиот слух и го зголемува притисокот во синусите. Ако ова е причината, нема да потрае долго, а ако трае невообичаено долго време, одете на лекар.

6. Проблем со крвниот притисок

Тинитус може да се појави поради хроничен или повремен проблем со висок крвен притисок. Она што предизвикува краткотраен висок крвен притисок, а со тоа и тинитус, е алкохолот, кофеинот и стресот.