МОЖНА Е ИНФЕКЦИЈА И ПРЕКУ ХРАНА: Бидете внимателни, на овие четири намирници коронавирусот може да преживее со недели!

17 ноември, 2020
profimedia-0509929955

Сите досега идентификувани случаи имаа заедничко дека вирусот е пронајден на замрзната или ладна храна, што доведува до заклучок дека ниските температури овозможуваат преживување на вирусот.

Иако Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) и Светската здравствена организација (СЗО) наведуваат дека можноста за инфекција со коронавирус преку храна или контакт со контаминирани површини на храна е многу ретка, некои зачудувачки случаи на контаминација во фабриките за преработка и пакување храна ги поттикнаа владите и здравството институциите да го испитаат ова прашање.

Кина, на пример, откри дека се пронајдени траги од коронавирус на неколку примероци на увезено месо и морска храна од Латинска Америка и Европа, а понатамошните тестови покажаа дека вирусот може да преживее на сурова храна и на нејзината амбалажа со денови, па дури и со недели. Заедничко за сите случаи е дека вирусот е пронајден на замрзната или ладна храна, што доведува до заклучок дека ниската температура овозможува вирусот да преживее. Еве ја храната на која досега се утврдуваше присуството на коронавирус.

Лосос

Во јуни, кинеските власти следеа серија случаи на коронавируси во ресторан во Пекинг. Првичните извештаи наведуваат дека наводно вирусот се ширел од даска за сечење што се користела за подготовка на сиров лосос. Новата студија од Земјоделскиот универзитет во Јужна Кина и Земјоделската академија Гуангдонг во Гуангжу потврди дека се откриени траги од вирусот на примероците замрзнат лосос. Истражувачите тврдат дека вирусот преживеал до осум дена на температура помала од 4 степени Целзиусови.

Пилешки крилца

Во август, кинеските власти објавија дека пронашле траги од вирусот на замрзнатите пилешки крилца од Бразил. Месото беше тестирано за време на граничната инспекција во градот Шенжен. За среќа, ниту еден случај на инфекција меѓу луѓето не е поврзан со овие производи, а експертите од Универзитетот во Хонг Конг претпоставуваат дека честичките на вирусот најверојатно биле во амбалажата од месо.

Ракчиња

Во кинеската провинција Анхуи, откриени се дека замрзнатите ракчиња увезени од Еквадор покажуваат траги од вирусот на нивното пакување.

Свинско месо

Студија од Ирска и Сингапур, испитувајќи ја стапката на преживување на коронавирусот во неколку видови месо, вклучително и свинско, откри дека вирусот преживеал најмногу три недели по контаминацијата на примероците во фрижидер (4 ° C) и замрзнатите примероци (-20 ° C и -80) ° C). Истражувачите рекоа дека иако ризикот од пренесување на луѓето во такви случаи е минимален, сепак постои потенцијална можност.