На какви девојки ќе паднат момците порано – совршени врвни модели или девојчиња со просечен изглед со одлична личност?

24 мај, 2020
Насловна

Ако мислевте дека момците сакаат исклучиво уредни и гламурозни девојки кои се чини дека излегоа од насловните страници на модните списанија, не сте во право. Неодамнешната студија на Универзитетот Northwestern го докажа ова.

Имено, неодамна беше спроведен социјален експеримент во кој истражувачите анкетираа 163 студенти за нивните преференции кога станува збор за жените. Од испитаниците најпрво им беше побарано да одговорат веднаш штом би избрале за жени: физичка привлечност, личност или потенцијал за заработка во иднина. Не е изненадувачки, повеќето избраа физичка привлечност, но истражувањето не заврши тука.

Следниот чекор на истражувањето беше дека испитаниците излегоа на состанок со овие „совршени“ девојки и многумина беа разочарани кога сфатија дека не е сè во изгледот. Овој експеримент покажа дека момците за посериозни врски бараат луѓе во чие друштво се чувствуваат удобно, со кои можат да се смеат и од кого ќе добијат поддршка во иднина. Можеби најважно, момците изјавиле дека бараат некој на кого можат да му веруваат, а кога станува збор за привлечни убавици, мажите честопати имаат несигурност и страв да ги изгубат.

Истражувачите откриле дека момците во разговори со вистински жени имаат тенденција да паѓаат за оние девојки чија личност им се допадна најмногу отколку на оние девојки кои биле физички привлечни, докажувајќи дека повеќе би биле со обични, просечни жени кои најмногу им се допаднале, интересни и забавни, отколку со супермоделите. Еден од истражувачите рече дека резултатите од експериментот, исто така, го изненадиле: Ако ми кажете дека претпочитате физички привлечен партнер, би очекувал на крајот да изберете физички привлечен партнер. Но, нашите испитаници не функционираа на овој принцип, што го поставува прашањето дали мажите навистина знаат што сакаат и на што им придаваат значење кога бараат романтичен партнер “. Она што не научија бајките се чини дека е вистина – најважно е она што е внатре.