Највалканиот предмет во рестораните: Ова сите го допираме а на него има околу 11.000 бактерии!

12 септември, 2020
бактерија

Сигурни сме дека до денес не сте размислувале за користење пиперка во ресторан…

Но, затоа веројатно сте чуле дека менито е една од највалканите ставки во ресторанот и може да содржи околу 185.000 бактерии. Интересно, но втората највалкана работа во ресторан не е тоалетот, туку е на вашата трпеза.

Пред да посегнете по него, размислете колку луѓе го допреле предметот пред вас. Дали изгледа чисто? Дали површината е леплива? За жал, не е невообичаено рестораните понекогаш да ја превидат чистотата на садот со пиперки. Истото важи и за садовите за сол, шеќер, сирење и чинијата со пиперки се чини дека сè уште е напред во однос на бројот на бактерии што се наоѓаат на неа.

Според истражувањето спроведено од ABC News, во сад со пиперки има во просек околу 11,600 бактерии.

– Повеќето од овие предмети се бришат само ако изгледаат валкано, па дури и тогаш само со крпа што ја имаат вработените – објасни Џонас Стиклер, директор на ConsumerSafety.org и додаде: – И додека во одредени ресторани овие предмети се полнат и бришат , ретко се дезинфицираат и правилно се чистат.